menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2017/12/DSC_2121-960x637_c.jpg

Štola



PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Nikdy jsem neměla ráda kandované ovoce a pomerančovou kůru, ani rozinky, natož marcipán. A všechno tohle se nachází ve vánoční štole, na které si každý rok o Vánocích pochutnáváme. Jak člověk stárne, chutě se mění…Máme s manželem štěstí, že naše děti se k ní ještě neprojedly a my se s nimi nemusíme dělit. Doufám, že to tak ještě chvíli vydrží. :-)

Poprvé jsem ji  jedla před několika lety v Drážďanech a úplně mě okouzlila. Možná to způsobilo svařené víno, kterého jsem měla už víc než jeden hrneček, nebo ta vánoční atmosféra….každopádně, když nám ji jeden rok naservírovala Lucka na štědrovečerní snídani, bylo jasné, že recept po její babičce, přidám do vánočního pečení a štola tak přistává na stole každý rok i u nás doma.stolaŠtola (stollen) pochází z Německa, kde se peče tradičně už od 15. století. Patří u nich i v Rakousku k Vánocům stejně jako u nás vánočka. Má symbolizovat Ježíška v plenkách. Její výhodou oproti vánočce je, že vydrží opravdu dlouho. Peče se dopředu, minimálně 1 týden (ideálně až 3 týdny) by se měla nechat rozležet, aby se všechny chutě propojily. Těsto je těžší máslové (v původním receptu se přidávalo i sádlo), proto tolik nenakyne. Ale taky zůstane vláčné a se vším tím ovocem a mandlemi a vrstvou moučkového cukru je to delikatesa, kterou vyndáte na stůl ráno o svátcích a společně s kávou budete aspoň na chvíli plout v nebi…štola

2 kusy:

Ingredience:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 80 g cukru
  • 150 ml mléka
  • 220 g másla
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky kardamomu
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • 200 g rozinky – nejlépe tmavé i světlé
  • 100 g kandovaná pomerančová kůra
  • rum na namočení rozinek a kůry
  • 50 g mleté mandle
  • 50 g sekané mandle nebo plátky
  • 200 g marcipánu – nemusí být
Na dokončení:
  • 80 g másla na potření
  • cca 100 g moučkového cukru na posypání, můžeme do něj přidat vanilkový cukr

stola

Postup:
  1. Den dopředu namočíme rozinky a kůru do rumu. Necháme je přes noc nasáknout. V případě nouze(zapomenete jako já) alespoň na 1 hod.
  2. Mléko ohřejeme jen aby bylo vlažné, přidáme lžíci cukru a lžíci mouky a rozdrobíme do něj droždí. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  3. Mezitím si rozputíme máslo a necháme ho zchladnout.
  4. Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl, koření a promícháme. Vlijeme kvásek, máslo a buď v robotu nebo ručně vymícháme nelepivé mastnější těsto. Dáme si práci a hněteme cca 10 min.
  5. Těsto přikryjeme folii a necháme alespoň 1 hodinu kynout. Těsto je těžké, tučné, proto kyne pomaleji.
  6. Rozinky slijeme, necháme na cedníku okapat a smícháme je s mletými mandlemi, které ovoce obalí. Ze zbylého rumu si uvaříme grog, práce půjde líp od ruky :-)
  7. Do vykynutého těsta nasypeme ovoce a sekané mandle a řádně prohněteme. Těsto rozdělíme na dvě části a necháme opět kynout alespoň 30 minut až 1 hodinu.
  8. Těsto přendáme na vál a vyválíme do cca 3 cm tlusté placky. Nemusíme ho ani podmazávat, je mastné a nelepí se.
  9. Pokud chceme dát do štoly marcipán, rozdělíme ho na polovinu a vyválíme 2 válečky.
  10. Doprostřed každé placky dáme váleček marcipánu a překryjeme ho delší  stranou těsta, druhou stranu přehodíme přes první. Tvar by měl připomínat bochník chleba.
  11. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme opět kynout cca 45 minut.
  12. Pečeme v předehřáté troubě na 1800C cca 15 min, snížíme teplotu na 1600C a pečeme dalších 20 – 25 minut, až povrch zrůžoví. Každá trouba peče jinak, pozor, aby se štoly nepřipálily.
  13. Po upečení ještě horkou štolu potřeme rozpuštěným máslem, které se do povrchu vsákne a přes sítko posypeme moučkovým cukrem. Měla by se vytvořit vrstva cukru, která se částečně vsákne do másla. V těstu je cukru málo, proto se nebojte dát ho navrch…
  14. Po úplném vychladnutí zabalíme štolu do alobalu a necháme rozležet na chladném místě.

stolastola stola stolastolastola

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">