
Štrůdl
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
jablka • mandle • máslo • moukaPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
K podzimu patří jablka ve všech podobách, tedy i ve štrůdlu, který patří do mých „top ten“ nejoblíbenějších moučníků. Jablečný štrůdl neboli závin je podlouhlý zavinutý plát těsta plněný jablky. A taky rozinkami, oříšky a strouhankou. Pochází prý z Rakouska, ale u nás zdomácněl. Nebo to byl náš moučník a zdomácněl v Rakousku? Tak byli jsme kdysi jedno císařství…receptů na nejlepší štrůdl najdete na internetu nepočítaně, ale žádný jiný nehledejte a upečte ten můj! Až ho ochutnáte, už nebudete chtít jiný…
Je pravda, že z dětství mám v paměti ten nejlepší od mé babičky, a to tažený závin – žádné těsto a samá jablka. Ale i když jsem u jeho výroby jako malá byla mockrát, nikdy jsem ho sama nezkusila upéct. Možná je to výzva, která na mě teprve čeká, ale zatím se mi nechce neobratně válet a vytahovat těsto na utěrce…ty oka jako na ementálu si umím živě představit…..
To, že jsem ho ještě nezkusila, asi bude i tím, že peču štrůdl od manželovy maminky, který je také naprosto úžasný. Byl to první recept, který jsem od své tchyně převzala do mé kuchařské domácnosti. Je to vlastně jakési listové těsto, které se ale nepřekládá. Když si těsto připravíte dopředu, je příprava celkem rychlá. Půl těsta vyválíme, přendáme na plech, přidáme jablka a navrch druhá část těsta….
I když ho dělám podle stejného receptu jako tchyně, výsledek je trochu jiný. Možná je to troubou a pak ještě náplní. Na jablka dávám pouze vanilkový cukr, zhruba jednu vrchovatou lžíci. Babička si myslí, že štrůdl šidím, protože cukru se tam přece dává víc a ještě k tomu rozinky a skořice. Ale fakt to není tak, že bych chtěla někoho ošidit, ale naše děti ze všeho rozinky vydloubávají a sladíme holt méně…Vy si to ale určitě přizpůsobte svojí chuti. Jo, a čí je lepší, jsme radši nikdy nesrovnávali, protože by to mohlo udělat zle v rodině…
Ingredience:
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g másla
- 4 lžíce jablečného nebo vinného octa
- 2 žloutky
- špetka soli
Na dokončení:
- 1 kg jablek
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 1 vejce na potření
- hrst plátků mandlí
Postup:
- Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli a zamícháme
- Studené máslo nakrájíme na kousky, přidáme k mouce a buď prsty nebo v robotu uděláme žmolenku. Pracujeme rychle, aby se máslo moc neohřálo.
- Přidáme žloutky a ocet a vytvoříme hladké těsto.
- Uložíme alespoň na hodinu do lednice, můžeme i přes noc.
- Troubu si předehřejeme na 180 oC.
- Mezitím si připravíme jablka, oloupeme je, vykrojíme a nastrouháme na tenké plátky.
- Těsto rozdělíme na 2 části a první rozválíme na placku o rozměru velkého plechu.
- Plech vyložíme pečícím papírem a přeneseme na něj vyválenou placku. Těsto upravíme tak, aby přesahovalo asi o 1 cm plochu plechu. Pokud je někde víc těsta, odkrojíme ho a případně použijeme, tam, kde se ho nedostává.
- Na těsto rovnoměrně navrstvíme jablka a posypeme lžící vanilkového cukru, případně podle chuti jablek, můžeme cukru přidat. Pokud jsou jablka nevýrazná, už to nejsou ta čerstvá podzimní, lze je dochutit v míse citrónovou šťávou.
- Druhou placku rozválíme a přiklopíme jablka. Okraje spodního těsta přehneme přes vrchní těsto a nožem nebo prsty upravíme.
- Povrch potřeme ušlehaným vajíčkem a propícháme vidličkou, aby mohla při pečení unikat pára z jablek.
- Posypeme plátky mandlí nebo nasekanými vlašskými ořechy.
- Pečeme v troubě 45–50 minut.