menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2016/10/IMG_7317-960x719_c.jpg

Sušené maso


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Když se budete chystat na cestu přes Skotské hory a doly, kde nebude 14 dní možnost koupit cokoliv a všechno si ponesete pěkně v báglu na zádech, pak si nezapomeňte přibalit sušené maso. Je to energetická bomba, která vás udrží v kondici. Jediný, na co si musíte dát pozor, aby vám zbylo na celou dobu, protože je to zároveň velká dobrota. Dávku, kterou budete chtít usušit, vynásobte 2x a bude to možná akorát…

Nemusíte jezdit ani tak daleko, stačí jen krátký výlet, nebo nějaká párty a tato pochoutka se bude hodit. Množství masa, z kterého to budete dělat, je na vás, většinou ho připravujeme z větší dávky, než z kila. Když už, tak ať je toho dost! I když stejně zmizí neuvěřitelnou rychlostí. Opravdu důležité je, aby maso bylo libové. Tuk by mohl později žluknout. Koření je na chuti každého, my máme rádi ostřejší, proto přidáváme chilli. A cukr se osvědčil, pro zvýraznění chuti. Maso lze připravit jen nasolené, pokud preferujete čistou chuť masa. A není po něm žízeň jako po kořeněném, proto je vhodné do toho báglu…img_7279

Ingredience:
  • 1 kg hovězí kýty
Na marinádu:
  • 7 lžic sojové omáčky
  • 2 lžíce rybí omáčky (worcestrové omáčky)
  • 1 – 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce soli
  • Kousek čerstvého nastrouhaného zázvoru nebo lžička sušeného
  • 1 stroužek česneku rozetřený
  • 1 chilli paprička nebo sušené chilli

img_7282

Postup:
  1. Maso nakrájíme na co nejtenčí plátky, asi 3 – 5 cm široké. Pokud maso necháte mírně zmrzlé, bude se vám lépe krájet. Pak ho ale nechte na cedníku vykapat, aby všechna voda vytekla.
  2. Ze zbylých ingrediencí vytvoříme omáčku, do které maso naložíme na několik hodin, nejlépe přes noc.
  3. Troubu předehřejeme na 70oC.
  4. Maso navěsíme na špejle, tak aby se jednotlivé kousky nedotýkaly. Špejle provlíkneme na rošt a necháme sušit prvních 45 minut při 70oC. Pod maso dáme plech, kam bude odkapávat šťáva.
  5. Snížíme teplotu na 50oC a sušíme 9 – 12 hodin, ale doba je spíše orientační, záleží na množství masa, které sušíme a na tloušťce jednotlivých kousků. Troubu občas otevřeme a setřeme odpařenou vodu na dvířkách.
  6. Že je maso hotové, poznáme podle toho, že se při ohybu začíná lámat. Protože nejsou kousky stejné, vyndaváme je postupně, abychom je zbytečně nepřesušili.
  7. Maso necháme vystydnout a uložíme do vzduchotěsné nádoby. Na cesty ho přendáme do igelitových sáčků.

img_7286img_7312img_7330

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">