menu
 
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2019/10/VPZI5639-960x724_c.jpg

Svatební koláčky


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Celý podzim je takový velký tobogán. Až do konce října nemám ani jeden víkend volný. Ještě že se blíží ty dlouhý večery a v listopadu to všechno dospím :-) . Září bylo opravdu nabité, stihli jsme oslavit dvoje padesátiny, být na chvilku v Polsku, upéct koláčky i oženit syna. A celé jsme to organizovali a připravovali sami. Takže na blog mi už nezbývala kapacita. Ale stihla jsem odpovědět alespoň na pár otázek, jak to mám s jídlem, pro časopis o zdravém životním stylu BezHladovění.cz. Celý článek naleznete zde.IMG_8951Nejsem zvyklá se tady rozepisovat o svých radostech a starostech, ale tentokrát udělám vyjímku, protože v našem životě nastala velká změna. Když děti odejdou z domova na studia, jsou stále jednou nohou doma. Když odejdou studovat do ciziny, uděláte si aspoň do těch míst výlet. Ale když se vám ožení nebo vdají, najednou si uvědomíte, že už jsou opravdu dospělí a z toho rodinného hnízda vylétly do nového života. A náš nejstarší syn vylétl.svatebni-kolackyA i když svatba nebyla úplně tradiční, tradičně jsme si se spolutchýní :-) prosadily pečení koláčků. Byla to skvělá akce, protože máme kamarády, kteří nám půjčili pekárnu. Tak jsme měli spoustu prostoru a mohli si to užít s velkým počtem pracantů. Díky vám, kamarádi!

Nikdy jsem je předtím nepekla, ale recept, který sem přidávám, je prověřený létama. Už se podle něj peklo před nejednou svatbou. Tentokrát tedy i před tou naší a musím říct, že lepší jsem nikdy nejedla. Taky je tam spoustu cukru, másla a rumu. Fígl je totiž v tom, že se ve směsi másla a rumu přímo koupou a poté obalují v cukru. Tím samozřejmě i dlouho vydrží.

Ingredience:

Na 1 dávku:

  • 700 g hladké mouky
  • 300 g másla
  • 70 g droždí
  • 1 vejce
  • 250 ml šlehačky
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr, nebo lžíce domácího
  • citrónová kůra
  • muškátový oříšek

na namáčení koláčků:

  • 250 ml rumu
  • 250 ml rozehřátého másla

množství rumu a másla je orientační, důležité je zachovat poměr

  • cukr moučka na obalování
Postup:
  1. Máslo necháme v pokojové teplotě pořádně změknout.
  2. Mouku promícháme v míse s vanilkovým cukrem, solí, citrónovou kůrou a muškátovým oříškem.
  3. Vejce rozšleháme vidličkou, přilijeme k němu šlehačku a rozdrobíme droždí. Tekutinu nezahříváme, koláčky nenecháváme kynout.
  4. K mouce přidáme máslo nakrájené na kousky, přilijeme tekutinu a vytvoříme buď v robotu míchacím nástavcem nebo ručně hladké těsto.
  5. Těsto rozdělíme na tolik částí, kolik máme náplní, aby bylo všech koláčků stejně.
  6. Z každé části vyválíme tenkou placku, nařežeme ji na čtverečky – my tvořili opravdu malé cca 3 cm a plníme připravenými náplněmi. Koláčkům svážeme rohy k sobě, pořádně je zatočíme, aby se pečením nerozvázaly a ihned pečeme ve vyhřáté troubě na 1800C než zrůžoví kraje, asi 10 -15 minut.
  7. Mezitím si ve větší míse smícháme rum s rozehřátým máslem. Koláčky rovnou z plechu vsypeme do této směsi, cedníkem je vyndáme a obalujeme v moučkovém cukru.
  8. Pokud nestihneme zpracovat celé těsto, nebo odřezky, odložíme je do lednice, aby se droždí nezačalo aktivovat a těsto kynout. Pokud pečeme z více dávek, je lepší těsto zadělávat postupně. My měli od kamarádů půjčenou pekárnu, takže jsme měli velké pece, spoustu prostoru a hodně pracantů a zadělávali jen nadvakrát.

svatebni-kolackysvatebni-kolackysvatebni-kolackysvatebni-kolackysvatebni-kolackysvatebni-kolackysvatebni-kolacky

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">