menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2016/07/DSC_8372-960x637_c.jpg

Švédské cuketové housky


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket


Tak to jsem jednou hledala recept na švédské placky podobné tortilám, které se dají koupit v Íčku a náhodou jsem narazila na tento chléb, nebo spíše housky. Zaujaly mě jednak podobou, ale i použitím cukety, kterou jsem zatím přidávala jen do perníku, který cuketa bezvadně zvláční. Tak proč ji nepřidat i do slaného pečiva? Navíc anýz a fenykl mi poslední dobou chutná čím dál víc. Je pravda, že lékořicové pendreky zatím stále nemusím, ale třeba se k nim projím…DSC_4959Housky jsem už pekla několikrát, trochu poupravila použití mouky – místo žitné se mi nejvíce osvědčil tento poměr žitné se špaldovou, ale pokud nemáte zrovna po ruce špaldovou nebo žitnou, můžete použít pšeničnou a nemusí to být ani celozrnná. I tak bude výsledek stát za to.

Další plus vidím v pečení na plechu, kdy neztrácím čas tvořením houstiček, jen těsto po krátkém vykynutí nakrájím na požadované čtverce nebo obdélníčky. Po upečení ani nestačí zchladnout a už je jich půlka ulámaná a snědená…

A jak nám nejvíc chutnají? V kombinaci s ančovičkovým máslem. Jejich lehce nasládlá chuť vonící po anýzu a fenyklu se slanými ančovičkami a vejcem je naprosto dokonalá!web 8web 7

ingredience:
  • 800 g mouky – 300 g žitná, 200 g špaldová, 300 g špaldová celozrnná
  • 400 g vlažné vody
  • 25 g droždí
  • 50 g cukru
  • 2 vejce
  • 140 g jemně nastrouhané cukety – asi  ½ menší cukety
  • 50 g másla (pro Vegan variantu lze použít olej)
  • 1 lžíce soli (cca 15 g)
  • 1 lžička anýzu
  • 1 lžička fenyklu

dsc_8322Postup:

  1. Smícháme cukr, jednu lžíci mouky, droždí s vlažnou vodou a necháme droždí zaktivovat, než se udělá pěna na povrchu.
  2. V misce rozšleháme vejce, přidáme sůl a nastrouhanou cuketu.
  3. Máslo necháme rozehřát a zchladnout.
  4. Do hnětací nádoby vsypeme všechnu mouku, přidáme koření a promícháme.
  5. Všechny tekutiny nalijeme do mouky a řádně promícháme.
  6. Přidáme máslo a hněteme asi 8 minut.
  7. Přikrejeme fólií a necháme cca 1 hod. kynout, než zdvojnásobí objem.
  8. Těsto vyklopíme na vál a propracujeme.
  9. Plech si vyložíme pečícím papírem, těsto na něj přesuneme a prstama rozproztřeme po celé ploše i do rohů.
  10. Necháme cca 10 min. pod utěrkou odpočinout a nařežeme stěrkou na krém nebo velkým nožem na čtverce/obdélníky, podle toho, jak velké chceme mít housky. Těsto je díky žitné mouce lepkavé, proto je potřeba stěrku máčet do vody před každým řezem.
  11. Necháme kynout dalších 30 min a mezitím si předehřejeme troubu na 180 oC.
  12. Pečeme asi 30 min, chleba zní na poklep dutě.
  13. Vyndáme pomocí papíru z plechu a necháme vychladnout na mřížce, aby se nezapařil.

dsc_8326Ale třeba plněné fíky a fetou, jsou taky vynikající….k tomu červené víno, a příjemný večer je tady…dsc_8370dsc_8384

 

Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">