
Švédské cuketové housky
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
anýz • celozrnná špaldová mouka • cuketa • fenykl • žitná moukaPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Tak to jsem jednou hledala recept na švédské placky podobné tortilám, které se dají koupit v Íčku a náhodou jsem narazila na tento chléb, nebo spíše housky. Zaujaly mě jednak podobou, ale i použitím cukety, kterou jsem zatím přidávala jen do perníku, který cuketa bezvadně zvláční. Tak proč ji nepřidat i do slaného pečiva? Navíc anýz a fenykl mi poslední dobou chutná čím dál víc. Je pravda, že lékořicové pendreky zatím stále nemusím, ale třeba se k nim projím…Housky jsem už pekla několikrát, trochu poupravila použití mouky – místo žitné se mi nejvíce osvědčil tento poměr žitné se špaldovou, ale pokud nemáte zrovna po ruce špaldovou nebo žitnou, můžete použít pšeničnou a nemusí to být ani celozrnná. I tak bude výsledek stát za to.
Další plus vidím v pečení na plechu, kdy neztrácím čas tvořením houstiček, jen těsto po krátkém vykynutí nakrájím na požadované čtverce nebo obdélníčky. Po upečení ani nestačí zchladnout a už je jich půlka ulámaná a snědená…
A jak nám nejvíc chutnají? V kombinaci s ančovičkovým máslem. Jejich lehce nasládlá chuť vonící po anýzu a fenyklu se slanými ančovičkami a vejcem je naprosto dokonalá!
ingredience:
- 800 g mouky – 300 g žitná, 200 g špaldová, 300 g špaldová celozrnná
- 400 g vlažné vody
- 25 g droždí
- 50 g cukru
- 2 vejce
- 140 g jemně nastrouhané cukety – asi ½ menší cukety
- 50 g másla (pro Vegan variantu lze použít olej)
- 1 lžíce soli (cca 15 g)
- 1 lžička anýzu
- 1 lžička fenyklu
Postup:
- Smícháme cukr, jednu lžíci mouky, droždí s vlažnou vodou a necháme droždí zaktivovat, než se udělá pěna na povrchu.
- V misce rozšleháme vejce, přidáme sůl a nastrouhanou cuketu.
- Máslo necháme rozehřát a zchladnout.
- Do hnětací nádoby vsypeme všechnu mouku, přidáme koření a promícháme.
- Všechny tekutiny nalijeme do mouky a řádně promícháme.
- Přidáme máslo a hněteme asi 8 minut.
- Přikrejeme fólií a necháme cca 1 hod. kynout, než zdvojnásobí objem.
- Těsto vyklopíme na vál a propracujeme.
- Plech si vyložíme pečícím papírem, těsto na něj přesuneme a prstama rozproztřeme po celé ploše i do rohů.
- Necháme cca 10 min. pod utěrkou odpočinout a nařežeme stěrkou na krém nebo velkým nožem na čtverce/obdélníky, podle toho, jak velké chceme mít housky. Těsto je díky žitné mouce lepkavé, proto je potřeba stěrku máčet do vody před každým řezem.
- Necháme kynout dalších 30 min a mezitím si předehřejeme troubu na 180 oC.
- Pečeme asi 30 min, chleba zní na poklep dutě.
- Vyndáme pomocí papíru z plechu a necháme vychladnout na mřížce, aby se nezapařil.
Ale třeba plněné fíky a fetou, jsou taky vynikající….k tomu červené víno, a příjemný večer je tady…