
Sýrový chleba
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
celozrnná špaldová mouka • sýrPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Většina našich návštěv v pekařství u Paula končila nákupem sýrového chleba, který jsme si odváželi domů. Tak jsem si jednou řekla, že ho musím zkusit upéct. A když jsem tak učinila, zmizel ještě teplý a slavil velký úspěch. Proto jsem ho přidala na seznam oblíbených receptů.
Asi by se dal upéct z jakéhokoliv chlebového těsta, prostým přidáním sýru. Tohle těsto má ale výhodu, že ho nemusíte hníst. Je řidší, proto samo krásně vykyne. Všechny ingredience stačí zamíchat dohromady a nechat stát na teplém místě. Ideální i pro ty, kteří se bojí kynutého těsta. Pak už se do těsta vmíchá jen sýr, přemístí se do chlebíčkové formy a počká, až zdvojnásobí svůj objem. Po upečení nikdo nepozná, že vám taková dobrota nedala skoro žádnou práci.
Z této dávky se upečou 2 chleby. U nás velká část zmizí hned po upečení. Je tak dobrý, že ho můžete jíst jen tak, bez ničeho. Pokud by vám ale náhodou kus zbyl déle než 2 dny, můžete z něj připravit i jednoduché suchary. Prostě ho nakrájíte na tenké plátky, které naskládáte na plech vyložený pečícím papírem, potřete olivovým olejem a dáte sušit do trouby. Zkuste je nabídnout návštěvě k vínu a zaručuju vám, že zabodujete.
2 kusy
Ingredience:
- 750 ml vlažné vody
- 20 g droždí
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce mouky
- 750 g hladké mouky – ½ celozrnné špaldové
- 1 lžíce – 15 g soli
- 1 lžíce jablečného octa (ocet se přidává do těst, aby je nadlehčil)
- 1 lžíce olivového oleje
- 200 – 400 g ementálu nebo čedaru – tučnějšího sýru (čím víc tím líp
)
- černý sezam nebo jiná semínka na posypání – slunečnice, sezam, mák, dýně…
Postup:
- Do vlažné vody přidáme rozdrobené droždí, cukr a lžíci mouky a necháme vzejít kvásek – na hladině se utvoří pěna.
- V míse promícháme obě mouky se solí. Do tekutiny přidáme ocet a olej a vsypeme všechnu mouku.
- Vymícháme hladké těsto buď v robotu míchacím nástavcem nebo v míse vařečkou. Jde to snadno, těsto je oproti kynutým těstům řidší, proto se nemusí hníst. Tím, že je tekutější, nakyne snadno a chleba je krásně nadýchaný.
- Necháme na teplém místě přikryté fólií cca 45 min. kynout, než zdvojnásobí objem.
- Mezitím si nakrájíme sýr na kostičky a vmícháme ho do vykynutého těsta.
- Těsto vlijeme do 2 chlebíčkových forem, vyložených papírem na pečení, přikryjeme potravinovou folií a necháme ho znovu vykynout, až bude skoro pod okraj formy. Posypeme semínky a dáme péct.
- Troubu předehřejeme na 250 oC a když chleby vložíme do trouby, teplotu snížíme na 190 oC. Pečeme cca 45 – 50 min. Když zní chleba na poklep dutě, je hotový.
- Když vkládáme chleby do trouby, na dno můžeme dát plech s troškou vody (asi sklenka), která se odpaří a udělá na chlebu lepší kůrku.