Tapiokový puding
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
kokosové mléko • ovoce • tapiokaPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Asi každý zná bubble tea. To jsou ty krásné barevné a lákavé nápoje plné kuliček různých příchutí. Základem je sice čaj, ale všechny další sirupy a příchutě jsou přeslazené a uměle barvené produkty, které se zdravým nápojem nemají nic společného. Kuličky, které se do bubble tea přidávají, jsou z tapioky. A z této suroviny se dá připravit výborná lehká a zdravá svačinka nebo dezert.
Tapioka je škrob, který se vyrábí z kořene manioku, což je tropický keř původem z Jižní Ameriky, který se dnes pěstuje ve všech tropech a tvoří základní potravinu pro mnoho milionů lidí, kteří ho jedí vařený jako brambory nebo ve formě mouky, z které připravují různé kaše a placky. Je energeticky bohatý a nenáročný na pěstování. A přínos pro lidské zdraví: je velmi bohatý na sacharidy (88 %), vitamíny skupiny B, vitamín C, hořčík, draslík, železo a vápník. Je bezlepkový a lehce stravitelný, doporučuje se při problémech se zažívacím traktem a při rekonvalescenci po těžké chorobě nebo operaci.
U nás se prodává v podobě prášku nebo perel různé velikosti. Koupit ho můžete ve většině vietnamských obchodů nebo přes internet. Mouka se používá podobně jako bramborový nebo kukuřičný škrob, výrazně zvyšuje vláčnost bezlepkového pečiva. Malé perličky jsou výborné pro přípravu pudingu, kterému dodají zajímavou strukturu.
Nahoru stačí dát dle fantazie a sezony ovoce syrové nebo uvařené. A protože švestková sezóna ještě nekončí, tentokrát nahoru přišly švestky. Ale stejně tak můžete použít rozvařená jablka, výborné je mango nebo maliny.
8 – 16 porcí (dle velikosti nádob)
Ingredience:
- 100g perliček tapioky
- 300 ml vody
- 500 ml kokosového mléka (používám Aroy-D, bez chemických přísad)
- 1 lžíce cukru (dle chuti můžete cukru přidat, ale ovoce je také sladké a celkovou chuť pudingu ovlivní)
Ovocná vrstva:
- 1 kg švestek
- 3 lžíce cukru
- Kousek skořice, badyán, kardamom
- 2 cm strouhaného zázvoru
- panák portského nebo slivovice (nemusí být)
Postup:
- Perličky namočíme v hrnci na několik hodin do vody, můžeme nechat přes noc.
- Do hrnce přilijeme kokosové mléko a cukr.
- Za stálého míchání přivedeme k varu. Tapioka je škrob, chová se podobně jako klasický puding, proto musíme dát pozor, aby se nám nepřipálil, raději zahříváme na menším stupni, ne na plný výkon.
- Na mírném stupni vaříme, než perličky zprůhlední, trvá to cca 5 minut.
- Nalijeme do připravených mističek, nebo skleniček
- Po vychladnutí přidáme vrstvu ovoce.
Švestky:
- Švestky rozřízneme na půl a vypeckujeme.
- Dáme je do hrnce, přidáme 3 lžíce cukru a koření.
- Pozvolna vaříme asi 30 min.
- Přidáme portské (nebo slivovici) a necháme minutu povařit.
- Po vychladnutí navrstvíme na tapioku a můžeme ozdobit plátkem kokosu, mátou, meduňkou, kouskem švestky.
TIP:
Švestkový rozvar dělám z většího množství, protože zbytek používám na ochucení bílého jogurtu, nebo na snídaňovou kaši, v lednici vydrží několik dní.
Alternativa s rozvařenými jablky….ta chutnala i na Restaurantday na jaře.