menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2017/10/DSC_0352-960x637_c.jpg

Těstoviny s dýňovou omáčkou a šalvějí


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Doma jedeme na dýňové vlně. Tak pokud jste na tom stejně jako my, určitě se vám další recept z této podzimní krásky bude hodit. Nad jednoduchostí přípravy, vás bude přecházet zrak :). Tohle zvládne úplně každý. Levný, rychlý a jednoduchý jídlo. Za 20 minut je na stole plný rozzářený talíř.

DSC_0335Přesně pro naše studenty. Mám na mysli děti naše i děti našich kamarádů, kteří se postupně stěhují do studenských bytů a začínají zjišťovat, že čas strávený v kuchyni je celkem náročný a peněz není nikdy dost. Takže si rádi odvážejí krabičky plné domácích dobrot, které ovšem vydrží pouze pár dní a pak musí přejít na vlastní produkci. Těstoviny se sýrem a kečupem, rýže se sýrem a kečupem, kuskus se sýrem a možná nějakou zeleninou z konzervy, těstoviny se sýrem….To se za chvíli přejí. Pak přichází na řadu, mami poraď!

Jediné úskalí tohoto receptu může být v čerstvé šalvěji. Nemyslím náročností přípravy, ale jejím pořízením. Nám roste na zahradě a je to naše oblíbená bylina. V Itálii ji koupíte v každém supermarketu (burro e Salvia se tam vaří hojně), ale nevím, jestli ji seženete v českých obchodech. Pak by se mohla použít alternativa v podobě hladkolisté petržele a opražených slunečnicových semínek. Ale šalvěj je nezaměnitelná a samozřejmě lepší.DSC_0319U nás se šalvěj stala v kuchyni opomíjeným kořením, ale dříve se přidávala k různým masům, paštikám i do omáček. Je nejenom chuťově zajímavá, ale má i spoustu blahodárných účinků na naše zdraví: Pomáhá při potížích se zažíváním, při nachlazení, bolestech v krku, zánětech zubů a nemocech horních cest dýchacích. Používá se proti pocení, hojí rány, působí protizánětlivě. Taky její název pochází z latinského slova „salvare“  – spasit, vyléčit. A čaj z čerstvé šalvěje je lahodný, vůbec nepřipomíná ten ze sušených lístků, který má silnou kořenitou, hořkou až svíravou chuť. Nevím, jestli dokáže takové zázraky, jako odvar z babského ucha (tedy šalvěje přeslenité) v Dívce na koštěti, ale já si ho jdu uvařit.

4 porce

DSC_0346

Ingredience:
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • ½ dýně Hokaido
  • sůl, můžeme použít bylinkovou
  • pepř
  • citronová šťáva
  • hrst čerstvé šalvěje
  • 50 g másla, kousek pod cibuli, zbytek na šalvějové máslo
  • těstoviny, pro bezlepkovou verzi kukuřičné
  • případně parmazán na posypání

dynova-omacka

Postup:
  1. Cibuli nakrájíme na drobno a orestujeme na másle. Když zesklovatí, přidáme nasekaný česnek, který necháme rozvonět.
  2. Do hrnce vhodíme na menší kousky nakrájenou dýni, chvíli společně restujeme.
  3. Zalijeme vodou, ale pozor, abychom vody nedali moc, jen aby byla dýně ponořená. Osolíme, opepříme a necháme vařit cca 15 min.
  4. Mezitím si uvaříme těstoviny a připravíme šalvěj.
  5. Na zbytku másla usmažíme pokrájené lístky čerstvé šalvěje. Nesmíme moc zprudka, trvá to chvilinku, šalvěj zkřehne a ztmavne.
  6. Omáčku pomačkáme šťouchadlem na brambory ne úplně do hladka. Podle potřeby dochutíme solí, pepřem a troškou citrónové šťávy (není nutné, jen pro sražení sladké chuti). Pokud by byla omáčka moc řídká, můžeme ji ještě chvilku nechat vařit, aby se voda odpařila.
  7. Těstoviny slijeme, přesuneme do omáčky a promícháme. Vždy je lepší těstoviny promíchat v omáčce, aby se omáčkou pořádně obalily.
  8. Přendáme na talíře, ozdobíme šalvějí a pokapeme šalvějovým máslem. Můžeme sypat parmazánem.

dynova-omackadynova-omacka DSC_0356dynova-omacka

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">