menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2017/06/DSC_6218-960x637_c.jpg

Tvarohová bublanina


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket


Tak jsem brouzdala internetem, abych zjistila, proč se bublanině říká bublanina. Dozvěděla jsem se, že se jedná o sladký druh pečiva, třené těsto, které se nalije do pekáče a poklade ovocem, nejčastěji třešněmi a višněmi. Při pečení těsto probublá napovrch. Proto bublanina. Pamatuji si, že ji babička pekla v létě často.

Zpracovat tolik ovoce, které na zahradě dozrávalo, byla velká fuška! Takže jsme jako děti taky občas musely pomáhat se zavařováním. „Ty máš takový malý prstíky, pojď mi narovnat hrušky do sklenic.“ to jsem slyšela od babičky nerada.  Hraní s bráchou a třema bratrancema, mi rozhodně přišlo jako větší zábava. Nakonec jsem poslušně nandavala a taky vypeckovávala a občas míchala…Ale s čím jsme pomáhali opravdu rádi, to byla konzumace bublanin a koláčů.DSC_6170Protože zrovna dozrávají třešně, je načase upéct bublaninu. Je to naše oblíbená tvarohová. Je lehoučká a může být i v bezlepkové verzi. Pokud ji nesníte hned, zůstane krásně vláčná i několik dní (popravdě, u nás většinou nevydrží ani do druhého dne). Peču ji už dlouho a postupně jsem poupravila nebo vyměnila skoro všechny ingredience, jediný tvaroh zůstal v původním množství.

Přidávám do ní umleté lněné semínko, které má vysoký obsah vlákniny a omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Rodině takhle nenápadně podsouvám, co by jinak nejedli…Můj oblíbený obyčejný mlýnek na kafe za tři stovky, je neustále v pohotovosti. Lžíci semínek umele za pár vteřin a pak je přidám do těsta, jindy posypu kaši nebo polévku.DSC_6177

Ingredience:
  • 3 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 500 g tvarohu
  • 50 g másla
  • 4 lžíce jemných ovesných vloček – pro bezlepkovou verzi pohankových nebo rýžových
  • 1 lžička prdopeče
  • 1 lžíce mletých lněných semínek (nemusí být)
  • třešně/višně/jiné ovoce
Postup:
  1. Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr a ušleháme do pěny.
  2. Po lžicích zašleháme tvaroh, směs nejdříve trochu zřídne, ale postupně se vyšlehá do krému.
  3. V misce promícháme vločky, umletá lněná semínka a prdopeč. Směs přisypeme do těsta.
  4. Nakonec vmícháme rozpuštěné zchladlé máslo.
  5. Těsto vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané koláčové formy a poklademe třešněmi. Já je vypeckovávám, ale není to nutné. Jenom na to musíte případnou návštěvu upozornit, aby si  nevylomila zub.
  6. Pečeme 45 minut při 180 0C.
  7. Pokud to vydržíme, krájíme až po vychladnutí, aby bublanina „ztuhla“ a  nerozpadala se.

DSC_6179DSC_6193DSC_6199DSC_6213 (2)DSC_6214

Komentáře

Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">