menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2018/06/DSC_6567-960x637_c.jpg

Tvarohový koláč s ovocem


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket


Spojení ovoce a tvarohu je vždy skvělé. Vrstva křehkého těsta, ovoce a navrch tvaroh – nic objevného, ale tutovka, s kterou budete mít vždy úspěch. Má totiž úspěch i u mojí mámy a ta jen tak něco sladkého nepochválí. A když si přidá ještě další kousek, tak je to pro mě pochvala největší. U nás vždycky zmizí děsně rychle, takže ani nemůžu potvrdit, jestli zůstane díky tvarohu vláčný. Ale předpokládám, že jako všechny tvarohové moučníky tomu tak bude.

DSC_6568Těsto je potřeba nechat odležet v lednici alespoň 1 hodinu. Já si ho většinou připravuji večer a navíc dvojitou dávku z celého másla. Když už si mám špinit prsty máslem a moukou, je lepší udělat si větší množství, které můžu použít i později. Druhou půlku schovám na pozdější použití, v lednici vydrží několik dní, v mrazáku ještě déle. Až budete chtít péct, stačí těsto vyndat s předstihem (večer ho vyndám do lednice a druhý den použiji…). Pokud byste chtěli zdravější verzi, mouku můžete nakombinovat s celozrnnou. Dávám půl hladké a půl celozrnné, pokud dáte více celozrnné, s těstem se bude hůře pracovat, bude se trhat.tvarohovy-kolacOvoce lze použít jakékoliv, podle sezóny…Obešla jsem zahradu a natrhala od každého trošku. Černý rybíz, jostu, angrešt, indiánskou borůvku. A už se těším, až budou meruňky, protože s nimi, je tenhle koláč skvělý.tvarohovy-kolac

Ingredience:

těsto:

  • 250 g hladké mouky – ½ celozrnné (může být i špaldová)
  • 50 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžíce studené vody
  • Špetka soli
Náplň:
  • 2 tučné měkké tvarohy
  • 100 g cukru
  • 2 vejce

Ovoce podle chuti a sezónytvarohovy-kolacDSC_6524

Postup:
  1. Do mísy odvážíme obě mouky, přidáme cukr, sůl a lžicí promícháme.
  2. K mouce přidáme studené máslo, nakrájené na kousky a uděláme jakousi žmolenku.
  3. Přidáme studené vejce a vodu a propracujeme v kompaktní těsto. Pracujeme rychle, aby se máslo moc neohřálo. Stejný postup dodržíme i v robotu pomocí míchacího nástavce.
  4. Odložíme minimálně na 1 hodinu do lednice.
  5. Mezitím si připravíme ovoce, omyjeme, odšťopkujeme, pokud máme větší ovoce jako meruňky, broskve, švestky nakrájíme na menší kousky.
  6. Na tvarohovou vrstvu ušleháme vejce s cukrem do husté pěny, potom zašleháváme po lžicích tvaroh.
  7. Těsto vyválíme do tenké placky, přendáme do koláčové formy a odřízneme přebytečné kusy. Z tohoto zbytku můžeme ještě udělat tartaletky (malé koláčky, podle velikosti formičky 2 až 3).
  8. Na těsto naskládáme ovoce a zalijeme tvarohovým krémem.
  9. Pečeme cca 45 min. při 180oC.

tvarohovy-kolacDSC_6552DSC_6563

Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">