Tvarohový koláč s ovocem
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
máslo • ovoce • tvarohPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Spojení ovoce a tvarohu je vždy skvělé. Vrstva křehkého těsta, ovoce a navrch tvaroh – nic objevného, ale tutovka, s kterou budete mít vždy úspěch. Má totiž úspěch i u mojí mámy a ta jen tak něco sladkého nepochválí. A když si přidá ještě další kousek, tak je to pro mě pochvala největší. U nás vždycky zmizí děsně rychle, takže ani nemůžu potvrdit, jestli zůstane díky tvarohu vláčný. Ale předpokládám, že jako všechny tvarohové moučníky tomu tak bude.


Ingredience:
těsto:
- 250 g hladké mouky – ½ celozrnné (může být i špaldová)
- 50 g moučkového cukru
- 125 g másla
- 1 vejce
- 1 lžíce studené vody
- Špetka soli
- 2 tučné měkké tvarohy
- 100 g cukru
- 2 vejce
Ovoce podle chuti a sezóny
Postup:
- Do mísy odvážíme obě mouky, přidáme cukr, sůl a lžicí promícháme.
- K mouce přidáme studené máslo, nakrájené na kousky a uděláme jakousi žmolenku.
- Přidáme studené vejce a vodu a propracujeme v kompaktní těsto. Pracujeme rychle, aby se máslo moc neohřálo. Stejný postup dodržíme i v robotu pomocí míchacího nástavce.
- Odložíme minimálně na 1 hodinu do lednice.
- Mezitím si připravíme ovoce, omyjeme, odšťopkujeme, pokud máme větší ovoce jako meruňky, broskve, švestky nakrájíme na menší kousky.
- Na tvarohovou vrstvu ušleháme vejce s cukrem do husté pěny, potom zašleháváme po lžicích tvaroh.
- Těsto vyválíme do tenké placky, přendáme do koláčové formy a odřízneme přebytečné kusy. Z tohoto zbytku můžeme ještě udělat tartaletky (malé koláčky, podle velikosti formičky 2 až 3).
- Na těsto naskládáme ovoce a zalijeme tvarohovým krémem.
- Pečeme cca 45 min. při 180oC.






