
Tvarohový koláč s ovocem
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
máslo • ovoce • tvarohPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Spojení ovoce a tvarohu je vždy skvělé. Vrstva křehkého těsta, ovoce a navrch tvaroh – nic objevného, ale tutovka, s kterou budete mít vždy úspěch. Má totiž úspěch i u mojí mámy a ta jen tak něco sladkého nepochválí. A když si přidá ještě další kousek, tak je to pro mě pochvala největší. U nás vždycky zmizí děsně rychle, takže ani nemůžu potvrdit, jestli zůstane díky tvarohu vláčný. Ale předpokládám, že jako všechny tvarohové moučníky tomu tak bude.
Těsto je potřeba nechat odležet v lednici alespoň 1 hodinu. Já si ho většinou připravuji večer a navíc dvojitou dávku z celého másla. Když už si mám špinit prsty máslem a moukou, je lepší udělat si větší množství, které můžu použít i později. Druhou půlku schovám na pozdější použití, v lednici vydrží několik dní, v mrazáku ještě déle. Až budete chtít péct, stačí těsto vyndat s předstihem (večer ho vyndám do lednice a druhý den použiji…). Pokud byste chtěli zdravější verzi, mouku můžete nakombinovat s celozrnnou. Dávám půl hladké a půl celozrnné, pokud dáte více celozrnné, s těstem se bude hůře pracovat, bude se trhat.
Ovoce lze použít jakékoliv, podle sezóny…Obešla jsem zahradu a natrhala od každého trošku. Černý rybíz, jostu, angrešt, indiánskou borůvku. A už se těším, až budou meruňky, protože s nimi, je tenhle koláč skvělý.
Ingredience:
těsto:
- 250 g hladké mouky – ½ celozrnné (může být i špaldová)
- 50 g moučkového cukru
- 125 g másla
- 1 vejce
- 1 lžíce studené vody
- Špetka soli
- 2 tučné měkké tvarohy
- 100 g cukru
- 2 vejce
Ovoce podle chuti a sezóny
Postup:
- Do mísy odvážíme obě mouky, přidáme cukr, sůl a lžicí promícháme.
- K mouce přidáme studené máslo, nakrájené na kousky a uděláme jakousi žmolenku.
- Přidáme studené vejce a vodu a propracujeme v kompaktní těsto. Pracujeme rychle, aby se máslo moc neohřálo. Stejný postup dodržíme i v robotu pomocí míchacího nástavce.
- Odložíme minimálně na 1 hodinu do lednice.
- Mezitím si připravíme ovoce, omyjeme, odšťopkujeme, pokud máme větší ovoce jako meruňky, broskve, švestky nakrájíme na menší kousky.
- Na tvarohovou vrstvu ušleháme vejce s cukrem do husté pěny, potom zašleháváme po lžicích tvaroh.
- Těsto vyválíme do tenké placky, přendáme do koláčové formy a odřízneme přebytečné kusy. Z tohoto zbytku můžeme ještě udělat tartaletky (malé koláčky, podle velikosti formičky 2 až 3).
- Na těsto naskládáme ovoce a zalijeme tvarohovým krémem.
- Pečeme cca 45 min. při 180oC.