menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2019/04/DSC_0831-960x637_c.jpg

Tvarohový koláč


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket


Pokud jde o náplně koláčů, buchet a jiných sladkostí, v naší rodině jednoznačně vyhrává tvaroh. A tvarohu je také plný tenhle křehký koláč. Je to taková klasika, kterou mám v repertoáru už roky a ráda po ní občas sáhnu. Proto by na blogu neměl chybět. Možná i jako tip pro nadcházející svátky. 

Po slavnostním obědě s ním zaručeně zabodujete. I kdyby byli všichni stolovníci přejedení a tvrdili, že už si nic nedají. V momentě, kdy koláč přistane na stole, nakonec neodolá nikdo z přítomných. Ukrojte jim mikrořez…a většinou nezůstane u jednoho. U nás mizí raketovou rychlostí.tvarohovy-kolacTěsto si můžete připravit den nebo dva dopředu. Dokončení pak hravě zvládnete i při vaření oběda. Pokud si koláč upečete dopředu, nemusíte se bát, že nebude čerstvý. Je výborný i další dny, díky tvarohu zůstane pořád krásně vláčný.

Ingredience:

Těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 lžíce moučkového cukru – používám domácí vanilkový
  • 1 vejce
  • 1 žloutek

Náplň

  • 500 g tučného tvarohu
  • 100 g cukru + 1 lžíce vanilkového
  • 2 žloutky
  • 4 bílky – z nich ušlehaný sníh

Na dokončení

  • 1 žloutek na potření koláče
  • mandlové plátky na posypání
Postup:
  1. Nejdříve si ručně nebo v robotu uhněteme těsto. V míse promícháme mouku s cukrem, přidáme máslo nakrájené na kousky a prohněteme do žmolenky. Vlijeme vejce a žloutek (bílek odložíme stranou, budeme ho potřebovat do náplně) a vytvoříme kompaktní těsto.
  2. Těsto odložíme do lednice nejméně na půl hodiny, můžeme klidně přes noc. Pokud ho použijeme druhý den, vyndáme ho z lednice, než začneme připravovat náplň, aby trošku změklo a lépe se s ním pracovalo.
  3. Na náplň si nejdříve oddělíme žloutky od bílků (1 žloutek dáme stranou do skleničky, budeme jím potírat vrch koláče). Ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh.
  4. V míse metličkou prošleháme tvaroh, 2 žloutky a cukr. Nakonec do směsi vmícháme lehce sníh.
  5. Těsto rozdělíme na 2 díly – zhruba 1/3 a 2/3. Větší díl rozválíme a vyložíme jím dortovou formu i po stranách – cca do poloviny výšky.
  6. Na těsto nalijeme tvarohovou směs a přikryjeme menším vyváleným dílem těsta, které jsme vykrojili  podle formy, aby překrylo celou plochu koláče.
  7. Povrch potřeme zbylým žloutkem, propícháme vidličkou a posypeme mandlemi.
  8. Než dáme formu do trouby, obalíme ji zespodu a po bocích alobalem, aby se rozteklé máslo, které by mohlo vytéct z formy, nepřipékalo na dně trouby.
  9. Pečeme v předehřáté troubě na 180 oC cca 40 – 45 minut, až povrch zezlátne. Tvarohová směs se nafoukne a nadzvedne vrchní vrstvu, ale po zchladnutí spadne pěkně na koláč.

tvarohovy-kolacDSC_0834tvarohovy-kolacDSC_0846

Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">