
Tvarohový koláč
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
máslo • tvarohPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Pokud jde o náplně koláčů, buchet a jiných sladkostí, v naší rodině jednoznačně vyhrává tvaroh. A tvarohu je také plný tenhle křehký koláč. Je to taková klasika, kterou mám v repertoáru už roky a ráda po ní občas sáhnu. Proto by na blogu neměl chybět. Možná i jako tip pro nadcházející svátky.
Po slavnostním obědě s ním zaručeně zabodujete. I kdyby byli všichni stolovníci přejedení a tvrdili, že už si nic nedají. V momentě, kdy koláč přistane na stole, nakonec neodolá nikdo z přítomných. Ukrojte jim mikrořez…a většinou nezůstane u jednoho. U nás mizí raketovou rychlostí.Těsto si můžete připravit den nebo dva dopředu. Dokončení pak hravě zvládnete i při vaření oběda. Pokud si koláč upečete dopředu, nemusíte se bát, že nebude čerstvý. Je výborný i další dny, díky tvarohu zůstane pořád krásně vláčný.
Ingredience:
Těsto
- 200 g hladké mouky
- 125 g másla
- 1 lžíce moučkového cukru – používám domácí vanilkový
- 1 vejce
- 1 žloutek
Náplň
- 500 g tučného tvarohu
- 100 g cukru + 1 lžíce vanilkového
- 2 žloutky
- 4 bílky – z nich ušlehaný sníh
Na dokončení
- 1 žloutek na potření koláče
- mandlové plátky na posypání
Postup:
- Nejdříve si ručně nebo v robotu uhněteme těsto. V míse promícháme mouku s cukrem, přidáme máslo nakrájené na kousky a prohněteme do žmolenky. Vlijeme vejce a žloutek (bílek odložíme stranou, budeme ho potřebovat do náplně) a vytvoříme kompaktní těsto.
- Těsto odložíme do lednice nejméně na půl hodiny, můžeme klidně přes noc. Pokud ho použijeme druhý den, vyndáme ho z lednice, než začneme připravovat náplň, aby trošku změklo a lépe se s ním pracovalo.
- Na náplň si nejdříve oddělíme žloutky od bílků (1 žloutek dáme stranou do skleničky, budeme jím potírat vrch koláče). Ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh.
- V míse metličkou prošleháme tvaroh, 2 žloutky a cukr. Nakonec do směsi vmícháme lehce sníh.
- Těsto rozdělíme na 2 díly – zhruba 1/3 a 2/3. Větší díl rozválíme a vyložíme jím dortovou formu i po stranách – cca do poloviny výšky.
- Na těsto nalijeme tvarohovou směs a přikryjeme menším vyváleným dílem těsta, které jsme vykrojili podle formy, aby překrylo celou plochu koláče.
- Povrch potřeme zbylým žloutkem, propícháme vidličkou a posypeme mandlemi.
- Než dáme formu do trouby, obalíme ji zespodu a po bocích alobalem, aby se rozteklé máslo, které by mohlo vytéct z formy, nepřipékalo na dně trouby.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 oC cca 40 – 45 minut, až povrch zezlátne. Tvarohová směs se nafoukne a nadzvedne vrchní vrstvu, ale po zchladnutí spadne pěkně na koláč.