
Vosí hnízda
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
kakao • ořechy • piškotyPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Tohle je naše top nejlepší nejoblíbenější prostě nejnejnej cukroví. Babička mi ho musela vyrábět každý rok nejen o Vánocích, ale i na jaře k narozeninám. Lepší než všechny jiný dorty a sladkosti. Byl to můj oblíbený dárek a s nikým jsem se o něj nechtěla dělit. Lakomá jsem nikdy nebyla, ale jak šlo o hnízda, neznala jsem bratra ani kamarádku…
A tak je každý rok připravuju těsně před Štědrým dnem. Prostě Vánoce bez nich by nebyly Vánoce. I kdybych nestihla jiné, hnízda musíme mít na slavnostním stole vždycky. Je v nich zároveň vzpomínka na moji babičku. Byla to výborná kuchařka, pekařka, hospodyně a teprve s odstupem času ji čím dál víc obdivuju, co všechno zvládla.
Jo a jedna dávka nám nestačí…
Ingredience:
35 ks
- 160 g strouhaných (rozdrcených) piškotů
- 160 g moučkového cukru
- 60 g strouhaných vlašských ořechů
- 60 g másla
- 1 lžíce kakaa
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce mléka
- máslový krém na plnění, připravuji na všechno cukroví stejný jako do lineckého (jedna dávka krému vystačí na všechny druhy)
- piškoty na dokončení
Postup:
- Do mísy dáme všechny sypké ingredience a promícháme je.
- Přidáme na kousky změklé máslo, rum a mléko.
- Prsty vytvoříme těsto. Pokud by se drolilo a bylo křehké, přidáme ještě trochu rumu nebo mléka.
- Do menší misky nasypeme moučkový cukr, který nabereme formičkou na vosí hnízda. Cukrem formičku vysypeme, cukr vyklepneme zpátky do misky a vtlačíme do ní kousek těsta, z kterého jsme udělali váleček nebo kuličku. Těsto prstem, nebo trnem (nové formičky už se prodávají většinou s ním) vtlačíme do formičky a vytvoříme tak prostor pro máslový krém. Důležité je, aby se těsto vměstnalo až do špičky formičky a neutvořila se nerovnost nebo mezera. Přebytečné těsto na okraji formičky prstem nebo nožem odstraníme.
- Formičkou klepneme o stůl a vosí hnízdo by mělo vypadnout. Je potřeba mít formičku dobře vysypanou cukrem, aby těsto lehce vypadlo. Po pár kusech si odzkoušíte dávku těsta i vysypaní formičky a už by to mělo jít snadno.
- Vyklepnutá hnízda pokládáme na tác a necháme v lednici vychladnout.
- Plníme máslovým krémem a přilepíme na piškot. Nejlépe se hnízda plní cukrářským sáčkem, aby se krém dostal i do špičky. Pokud sáček nevlastníte, jde to i lžičkou.