menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2018/12/DSC_0656-960x637_c.jpg

Vosí hnízda


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Tohle je naše top nejlepší nejoblíbenější prostě nejnejnej cukroví. Babička mi ho musela vyrábět každý rok nejen o Vánocích, ale i na jaře k narozeninám. Lepší než všechny jiný dorty a sladkosti. Byl to můj oblíbený dárek a s nikým jsem se o něj nechtěla dělit. Lakomá  jsem nikdy nebyla, ale jak šlo o hnízda, neznala jsem bratra ani kamarádku…

vosi-hnizdaA tak je každý rok připravuju těsně před Štědrým dnem. Prostě Vánoce bez nich by nebyly Vánoce. I kdybych nestihla jiné, hnízda musíme mít na slavnostním stole vždycky. Je v nich zároveň vzpomínka na moji babičku. Byla to výborná kuchařka, pekařka, hospodyně a teprve s odstupem času ji čím dál víc obdivuju, co všechno zvládla.vosi-hnizdaJo a jedna dávka nám nestačí…

Ingredience:

35 ks

  • 160 g strouhaných (rozdrcených) piškotů
  • 160 g moučkového cukru
  • 60 g strouhaných vlašských ořechů
  • 60 g másla
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce mléka
  • máslový krém na plnění, připravuji na všechno cukroví stejný jako do lineckého (jedna dávka krému vystačí na všechny druhy)
  • piškoty na dokončení
Postup:
  1. Do mísy dáme všechny sypké ingredience a promícháme je.
  2. Přidáme na kousky změklé máslo, rum a mléko.
  3. Prsty vytvoříme těsto. Pokud by se drolilo a bylo křehké, přidáme ještě trochu rumu nebo mléka.
  4. Do menší misky nasypeme moučkový cukr, který nabereme formičkou na vosí hnízda. Cukrem formičku vysypeme, cukr vyklepneme zpátky do misky a vtlačíme do ní kousek těsta, z kterého jsme udělali váleček nebo kuličku. Těsto prstem, nebo trnem (nové formičky už se prodávají většinou s ním) vtlačíme do formičky a vytvoříme tak prostor pro máslový krém. Důležité je, aby se těsto vměstnalo až do špičky formičky a neutvořila se nerovnost nebo mezera. Přebytečné těsto na okraji formičky prstem nebo nožem odstraníme.
  5. Formičkou klepneme o stůl a vosí hnízdo by mělo vypadnout. Je potřeba mít formičku dobře vysypanou cukrem, aby těsto lehce vypadlo. Po pár kusech si odzkoušíte dávku těsta i vysypaní formičky a už by to mělo jít snadno.
  6. Vyklepnutá hnízda pokládáme na tác a necháme v lednici vychladnout.
  7. Plníme máslovým krémem a přilepíme na piškot. Nejlépe se hnízda plní cukrářským sáčkem, aby se krém dostal i do špičky. Pokud sáček nevlastníte, jde to i lžičkou.

vosi-hnizdavosi-hnizdavosi-hnizda

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">