menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2017/08/nová-960x637_c.jpg

Zapečená rajčata


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Sezona rajčat je v plném proudu. Dozrávají každý den, ale bohužel ne na mojí zahradě. Roky, kdy jsem z obsypaných rostlin sbírala denně alespoň kilo krásně červených a voňavých rajčat, jsou v nenávratnu. rajcataČástečně to bude tím, že mi záhon stíní vysemeněný jasan, který nabývá nebývalého rozměru. Pokud ho nějak neumravníme, postupně nám zastíní celou zahradu a nakonec se začneme modlit, aby při nějaké větší bouřce nespadl na barák… a dalším důvodem budou slimáci. Ty potvory toho sežerou!rajcataAle naštěstí mám strejdu a taky kamarádku Martinku, kteří se o přísun této zeleniny starají dostatečně. Takže pokud jste na tom stejně jako já a musíte jich zpracovávat haldy,tenhle recept se bude hodit. Je tak jednoduchý, že jsem ani nevěděla, jestli ho sem přidat. Ale někdy ty nejjednodušší věci jsou ty nejlepší…A my tenhle lehký oběd nebo večeři máme moc rádi.

V receptu se dá použít sýr balkánský, ale ještě lepší je řecký(kyperský) sýr Halloumi. Ten začíná být i v Čechách známý a oblíbený a stává se běžnou součástí grilování. Tradičně byl vyráběn ze směsi ovčího a kozího mléka, ale dnes i kravského. Jeho výhodou je, že se pří grilování neroztéká. A jeho vrzání, když do něj kousnete, je fakt neodolatelné!halloumi

4 porce

Ingredience:
  • 1 balení – 250 g sýra Halloumi nebo balkánského
  • 4 rajčata
  • 1 menší cuketa – nemusí být, ale když je jich teď taky tolik…
  • Sůl, pepř, bylinky podle chuti, nebo které vám rostou na zahradě – máta nebo oregano, tymián, rozmarýn, saturejka…
  • extra panenský olivový olej

halloumi

Postup:
  1. Sýr nakrájíme na plátky a dáme na dno olejem vymazané zapékací formy, nebo jednotlivé porce do malých formiček.
  2. Rajčata i cuketu nakrájíme na plátky a naskládáme na sýr. Pokud máme cherry rajčátka, překrojíme je na půl.
  3. Osolíme, ale opatrně, sýr je dost slaný, posypeme kořením, zakápneme olivovým olejem.
  4. Zapékáme  cca 20 min. při teplotě 200 oC, na konci pečení můžeme v troubě zapnout gril.

halloumi

TIP:

K zapečeným rajčatům se výborně hodí tzatziki. Aby byly husté a dobré jako v Řecku, musí se dodržet následující postup:
Velký tučný bílý jogurt (400 g) nechám vykapat alespoň 1 hod přes plátýnko, menší okurku nastrouhám na hrubším struhadle a na cedníku oddělím od vody, nakonec pořádně vymačkám rukou (z tekutiny je výborná okurková limonáda). Po vykapání smíchám se lžičkou kopru (nejlépe čerstvého), jedním utřeným stroužkem česneku, solí, lžicí nasekané čerstvé máty. Může se přidat ještě pár kapek citronové šťávy, olivový olej. Vše pořádně promíchám a vzpomínka na Řecko může začít…tzatzikitzatzikihalloumihalloumihalloumi

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">