Asijské karboše Nem lui
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
česnek • citronová tráva • hovězí • koriandr • mleté maso • rybí omáčka • vepřové • zázvorPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Letos nás sezona grilování docela minula, protože jsme se v těch vedrech už víc ohřívat nechtěli. Ovšem o naše oblíbené asijské karbanátky jsme přijít nechtěli. Tak jsem je připravovala pěkně v troubě a musím říct, že jim to na chuti neuškodilo. A my si tak mohli vychutnat večery bez kouře a pocení. Pěkně jsme počkali, až trouba odvede svoji práci.
Recept jde použít bez ohledu na sezonu, buď karbanátky hodíte na gril, nebo šoupnete do trouby. Výsledek je zaručený. Protože máme rádi Asii v jakékoliv podobě, tyhle karbanátky vítězí nad všemi jinými. A když k nim naservírujete burákovou omáčku, budete odměněni pochvalami ze všech stran.
V původním receptu se karbanátky napichují na stvol citronové trávy. U nás bohužel neroste všude kolem, jako ve Vietnamu, ale musíme si pro ni dojet do Malešic, Sapy, Makra nebo Marks Spenceru, proto s ní neplýtvám. Radši válečky napichuji na bambusové špejle nebo je nechám bez špejlí.Maso s kořením si můžete připravit dopředu a nechat odležet. Důležité je, aby byla směs dobře prohnětená. Já to nechávám robotu, který míchací metlou pracuje místo mne. Krásně spojí maso s pastou a utvoří jednolitou hmotu, s kterou se dobře pracuje.
Pastu vytvořím v mixéru (můžete použít i ponorný mixér). Čím větší množství surovin, tím se lépe pasta rozmixuje. Proto ji někdy vyrábím z dvojnásobného množství. Druhou část pasty přendám do misky, zaliju troškou oleje a uložím do lednice. Později použiji do jiného jídla na dochucení. Vydrží několik dní. Nebo se dá i zamrazit.
27 ks po cca 60 g
Ingredience:
- 1 kg mletého vepřového masa
- ½ kg mletého hovězího masa
- nasekaná hrst koriandru
Pasta:
- 6 lžiček cukru
- 1 lžička soli
- 6 stroužků česneku
- 3 cm kořene zázvoru
- 6 lžic rybí omáčky
- 3 stvoly citronové trávy
- 1 chilli paprička
- pepř
Postup:
- Nejdříve si vytvoříme pastu. Zázvor, citronovou trávu, chilli papričku nakrájíme na kousky. Přendáme do mixéru, přidáme všechny ostatní ingredience a rozmixujeme dohladka. Musíme stírat kousky ze stěn a znovu mixovat, dokud se neutvoří hladká pasta (malé kousíčky nevadí). Můžeme použít i ponorný nástavec, nebo tradiční způsob v hmoždíři (bez rybí omáčky, kterou přidáme až po utření).
- Maso dáme do velké mísy, přidáme pastu, nasekaný koriandr a dobře promícháme rukama (prohněteme), nebo použijeme robot s míchacím nástavcem, až se utvoří kompaktní hmota. Směs můžeme použít hned nebo ji odložíme do lednice. Pak jen stačí odebírat takové množství, které potřebujeme upéct nebo ugrilovat.
- Plech si vyložíme pečícím papírem, lžicí nabíráme stejné kusy masa a rukama tvoříme válečky, které můžeme napíchnout na bambusovou špejli a pokládáme vedle sebe na plech.
- Pečeme v předehřáté troubě nejlépe na horkovzduch cca 30 – 40 minut při 200 0C, nebo na 220 0C při normálním ohřevu. Délka pečení závisí na množství, které najednou pečeme. V půlce pečení zkontrolujeme a můžeme válečky otočit.
- Karbanátky se výborně doplňují s burákovou omáčkou. Studené jsou skvělé v sendviči, namazaném burákovkou a obloženým zeleninou.