
batátovka
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
batáty • citron • tahiniPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Na internetu jsem se dočetla, že batáty se do Evropy dostaly dříve než brambory. Nevím jestli je to pravda, ale k nám do České republiky (alespoň za mého života) dorazily až před pár lety. Přitom svou nasládlou chutí a krásně oranžovou barvou neomrzí v žádném receptu.
Tak jsem se rozhodla, že z nich udělám pomazánku, nebo dip k zelenině, podle konzistence, kterou zvolíte. Je to další možnost, jak rozšířit rejstřík bezmasých a bezmléčných receptů. Prošla už testem na několika párty i při grilování v létě, takže je řádně prověřená.V dnešní podivné době, kdy podnikáme, co se týče sportu, pouze chodící výlety a na otevřené okénko se všude spoléhat nemůžeme, mažu svačiny. Hodně svačin. A to byste nevěřili, jak je namazaný chleba batátovkou, obložený sušeným rajčátkem, grilovaným lilkem a salátem dobrý! Ani masožravci si na šunku nevzpomenou.
Recept je orientační, protože záleží, jak velkou batátu (velký batát? ..nevím, co je správně) koupíte. Proto množství jednotlivých ingrediencí přizpůsobte vlastní chuti.
edit: Příroda je k nám neuvěřitelně vstřícná, takže opravuji nejen chodící, ale i běžkové výlety, dokonce u nás v Polabí…
Ingredience:
- 1 větší batát
- 2 lžíce sezamové pasty tahini
- citronová nebo limetová šťáva
- sůl, pepř
Postup:
- Batát oloupeme, nakrájíme na stejně velké kousky a dáme vařit do osolené vroucí vody. Vaříme cca 10 minut (podle velikosti kousků) do změknutí.
- Vodu slijeme, část necháme stranou, pokud bychom chtěli připravit dip.
- Ihned přemístíme do nádoby na mixováni, přidáme 2 lžíce sezamové pasty a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka, případně naředíme troškou vody.
- Ochutíme solí a pepřem. Před podáváním necháme vychladit, pokud to vydržíte…