
Borůvkové muffiny
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
kefír • ovocePDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Muffin je podle mojí mámy americký výmysl a co je americké, aspoň co se týče jídla, to nemá ráda…ale zrovna muffiny jsou skvělý výmsl. Zvlášť když někam jedete, nebo chcete dát dítěti svačinu do školy. Máte pěkně odměřené porce a nemusíte nic krájet, složitě balit, a bát se, že nakonec z baťohu vyndáte místo bábovky uzlík drobečků. A navíc si můžete vyhrát se zdobením, koupit barevné košíčky, takže i při servírování pro návštěvu můžete vytvořit neodolatelnou pastvu pro oči…
Protože sezóna ovoce ještě zdaleka nekončí a k mání jsou i borůvky z Krkonoš, přidávám recept na tyhle muffiny. Těsto z kefíru je vláčné a borůvky ho krásně doplňují. Ale pokud vám na zahradě dozrávají ostružiny nebo maliny, nebo koupíte meruňky, můžete je dát místo borůvek. Větší část ovoce se zamíchá rovnou do těsta a část se nechá na ozdobu. Pokud by se vám nechtěla tvořit drobenka, nemusíte se s ní trápit. Prostě jen těsto nadávkujete do papírových košíčků, nebo silikonových formiček, ozdobíte ovocem a šup s nimi do trouby.A ještě jednu poznámku. V receptech většinou neuvádím, jaký cukr použít. Jestli třtinový nebo bílý, pokud to nemá vliv na konečnou chuť hotového dezertu. Já to moc neřeším a použiji zrovna ten, který doma je. A myslím, že trend používat místo cukru různé sirupy a náhražky hraničí někdy až s hysterií. Podle mne nejde ani tak o cukr, jako o množství, které sníme. A pokud se sladkým nepřejídáme, rozhodně nám jeden kousek dortu nebo koláče neuškodí. Natož jeden muffin. Tím spíše, že z tohoto množství, které by mělo být na 12 kousků, já upeču kousků 18. Neplním formičky tak plné. Mám ráda ve všem menší porce a velký muffin či dort mě svou velikostí odrazuje….a když je muffin tak plný ovoce a tak dobrý, nakonec i dva nejsou moc:))
Ingredience:
- 250 g polohrubé mouky (dávám 150 g polohrubé a 100 g celozrnné špaldové)
- 120 g cukru + lžíce vanilkového (pokud použijete meruňky nebo rybíz, klidně 150 g cukru)
- 2 vejce
- 200 ml kefíru
- 100 g másla
- ½ prdopeče (nejlépe z vinného kamene)
- špetka soli
- 200 g borůvek, nebo jiného nejlépe kyselého ovoce např. meruněk, na začátku léta je výborný černý i červený rybíz
- 50 g borůvek na ozdobu, popřípadě ještě další ovoce
Drobenka:
- 2 lžíce jemných vloček
- 2 lžíce celozrnné mouky
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce studeného másla z lednice
- 1 lžíce mandlových lupínků
Postup:
- Nejdříve necháme rozpustit a zchladnout máslo.
- Mezitím v jedné míse promícháme kefír, vejce, zchladlé máslo a cukr, aby se cukr rozpustil a tekutiny spojily.
- V druhé misce promícháme mouky s prdopečem a solí.
- Mouku nasypeme do tekuté směsi a vyšleháme nebo pořádně vařečkou promícháme v hladké těsto.
- Nakonec vmícháme borůvky a lžicí dávkujeme do formiček vyložených papírovými košíčky, nebo do silikonových formiček.
- Posypeme zbytkem borůvek, popřípadě ještě přidáme kousky meruněk nebo jiného ovoce.
- V misce smícháme všechny ingredience na drobenku – kromě mandlových lupínků – a vytvoříme prsty drobenku. Přisypeme k ní lupínky, lehce promícháme a nasypeme na muffiny.
- Pečeme cca 35 min. při 180 0C.
Takto vypadají muffiny ze silikonových formiček…výhodou je, že se těsto ani ovoce opravdu nepřilepí.