menu
https://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2017/08/DSC_8000-960x637_c.jpg

Borůvkové muffiny


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket


Muffin je podle mojí mámy americký výmysl a co je americké, aspoň co se týče jídla, to nemá ráda…ale zrovna muffiny jsou skvělý výmsl. Zvlášť když někam jedete, nebo chcete dát dítěti svačinu do školy. Máte pěkně odměřené porce a nemusíte nic krájet, složitě balit, a bát se, že nakonec z baťohu vyndáte místo bábovky uzlík drobečků. A navíc si můžete vyhrát se zdobením, koupit barevné košíčky, takže i při servírování pro návštěvu můžete vytvořit neodolatelnou pastvu pro oči…

Protože sezóna ovoce ještě zdaleka nekončí a k mání jsou i borůvky z Krkonoš, přidávám recept na tyhle muffiny. Těsto z kefíru je vláčné a borůvky ho krásně doplňují. Ale pokud vám na zahradě dozrávají ostružiny nebo maliny, nebo koupíte meruňky, můžete je dát místo borůvek. Větší část ovoce se zamíchá rovnou do těsta a část se nechá na ozdobu. Pokud by se vám nechtěla tvořit drobenka, nemusíte se s ní trápit. Prostě jen těsto nadávkujete do papírových košíčků, nebo silikonových formiček, ozdobíte ovocem a šup s nimi do trouby.boruvkove-muffinyA ještě jednu poznámku. V receptech většinou neuvádím, jaký cukr použít. Jestli třtinový nebo bílý, pokud to nemá vliv na konečnou chuť hotového dezertu. Já to moc neřeším a použiji zrovna ten, který doma je. A myslím, že trend používat místo cukru různé sirupy a náhražky hraničí někdy až s hysterií. Podle mne nejde ani tak o cukr, jako o množství, které sníme. A pokud se sladkým nepřejídáme, rozhodně nám jeden kousek dortu nebo koláče neuškodí. Natož jeden muffin. Tím spíše, že z tohoto množství, které by mělo být na 12 kousků, já upeču kousků 18. Neplním formičky tak plné. Mám ráda ve všem menší porce a velký muffin či dort mě svou velikostí odrazuje….a když je muffin tak plný ovoce a tak dobrý, nakonec i dva nejsou moc:))boruvkove-muffiny

Ingredience:
  • 250 g polohrubé mouky (dávám 150 g polohrubé a 100 g celozrnné špaldové)
  • 120 g cukru + lžíce vanilkového (pokud použijete meruňky nebo rybíz, klidně 150 g cukru)
  • 2 vejce
  • 200 ml kefíru
  • 100 g másla
  • ½ prdopeče (nejlépe z vinného kamene)
  • špetka soli
  • 200 g borůvek, nebo jiného  nejlépe kyselého ovoce např. meruněk, na začátku léta je výborný černý i červený rybíz
  • 50 g borůvek na ozdobu, popřípadě ještě další ovoce
Drobenka:
  • 2 lžíce jemných vloček
  • 2 lžíce celozrnné mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce studeného másla z lednice
  • 1 lžíce mandlových lupínků
Postup:
  1. Nejdříve necháme rozpustit a zchladnout máslo.
  2. Mezitím v jedné míse promícháme kefír, vejce, zchladlé máslo a cukr, aby se cukr rozpustil a tekutiny spojily.
  3. V druhé misce promícháme mouky s prdopečem a solí.
  4. Mouku nasypeme do tekuté směsi a vyšleháme nebo pořádně vařečkou promícháme v hladké těsto.
  5. Nakonec vmícháme borůvky a lžicí dávkujeme do formiček vyložených papírovými košíčky, nebo do silikonových formiček.
  6. Posypeme zbytkem borůvek, popřípadě ještě přidáme kousky meruněk nebo jiného ovoce.
  7. V misce smícháme všechny ingredience na drobenku – kromě mandlových lupínků – a vytvoříme prsty drobenku. Přisypeme k ní lupínky, lehce promícháme a nasypeme na muffiny.
  8. Pečeme cca 35 min. při 180 0C.

DSC_7982DSC_8018DSC_8023

Takto vypadají muffiny ze silikonových formiček…výhodou je, že se těsto ani ovoce opravdu nepřilepí.

DSC_8002DSC_7997

Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">