
Bramborové placky neboli Lokše
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
bramboryPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Sv.Martin tady bude cobydup a pokud dodržujete tradici a pečete Svatomartinskou husu, zkuste k ní připravit i Lokše. Bramborové placky neboli Lokše jsou geniální. Jednoduché, ale huse dodají šmrnc. Takto tradičně se jedí na Slovensku. A pokud na husu zrovna chuť nemáte, udělejte si je stejně. Jsou totiž výborné i samotné jen tak, se zelím, se špenátem nebo na sladko se švestkovými povidly, posypané mákem a cukrem, polité máslem. Tak se to jedlo kdysi a kdo měl babičku jako já, určitě je zná z dětství.
Pokud nestihnete uvařit brambory den předem, nic se neděje. Už jsem je dělala narychlo i z čerstvě uvařených oloupaných brambor, které jsem ještě teplé rozšťouchala šťouchadlem na brambory a nechala je vystydnout. A povedly se taky. Receptů, kdy mi babička říkala, to tam dáš od oka, to poznáš, až to bude akorát, jsem se spíše obávala. Týkalo se to většinou kynutých těst. Tady množství mouky přesně odvážit nejde, ale opravdu poznáte, až bude těsto akorát…tak žádný strach, to se musí povést každému.
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 300- 400 g hladké mouky
- sůl
Postup:
- Brambory uvaříme nejlépe den předem, vystydlé oloupeme a nastrouháme nebo protlačíme lisem na brambory. Placky se dají připravit i ze zbylých brambor, nebo z čerstvě vařených.
- Brambory dáme do velké mísy nebo přímo na vál, přidáme sůl a postupně k nim přisypáváme mouku. Nedáváme rozhodně všechnu mouku. Někdy je potřeba více, někdy méně. Mělo by vzniknout těsto, s kterým se dobře pracuje, ale není příliš tuhé a musí se při válení hodně podsypávat moukou aby se nelepilo. Při této dávce těsta, se může stát, že ke konci těsto zřídne, proto je potřeba přidat trochu mouky.
- Těsto rozdělíme na 18 -25 ks, podle velikosti jakou chceme mít (menší placky se snadněji vyválí, ale stojíte déle u sporáku…) Z jednotlivých kousků vyválíme co nejtenčí placky. Nejlepší je vždy vyválet další placku, když se nám ta předešlá opéká.
- Rozpálíme si teflonovou pánvičku, na kterou přesuneme placku a z každé strany ji opečeme asi 2 minuty, než se začnou tvořit černé flíčky a placka se nafoukne. Původně se placky dělaly přímo na kamnech. Pokud chceme pečení urychlit, je dobré rozpálit pánvičky dvě.
- Opečené placky pomažeme mašlovačkou buď sádlem, můžeme i husím nebo kachním, nebo rozpuštěným máslem a dáváme do mísy, kterou přikryjeme talířem nebo pokličkou. Udržujeme je tak teplé a krásně vláčné. Některé recepty dokonce radí po opečení placku ponořit do vody, ale zvláční i bez toho.