Bulgurový salát
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
bulgur • lilek • olivy • sušená rajčataPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Bulgurový salát patří do kategorie celoročních salátů a je to naše stálice. Jeho velkou výhodou je, že je to salát trvanlivý, který můžete připravit i den předem a jeho chuti to spíš prospěje. V lednici vydrží určitě 2 až 3 dny. Můžete ho servírovat jako přílohu ke grilovanému masu, ale i jako celkem kompletní hlavní chod. A jeho velká mísa vždycky zaručeně zmizí….
K této verzi jsem se dopracovala postupně. Původně to byl těstovinový salát, místo lilku v něm byla cuketa…až jsem postupně snad všechny ingredience vyměnila…:)))U salátů mám problém se sepsáním receptů. Většinou je vytvářím od oka, nic nevážím ani neměřím…takže množství berte jako orientační. Pokud něčeho dáte víc a něčeho naopak méně, vůbec nic se nestane…i s chutí můžete trošku improvizovat a přidat čerstvé bylinky, jako mátu, koriandr nebo rozmarýn, také kapary jsou výborné. Ale čeho nikdy nedávám míň, jsou moje milovaný kešu. A pokud tenhle salát připravuju na závody dračích lodí, dávám jich tam 2 x tolik, protože někteří z naší posádky jedou jenom po kešuácích…Bulgur je předvařená a drcená pšenice, jehož příprava je jednoduchá a rychlá. Používá se jako alternativa rýže, ale jeho struktura i chuť je výborná právě do salátů. Pokud si doma dáváme salát jako hlavní chod, přidávám do něj těsně před servírováním salátové listy, a cherry rajčátka.
Ingredience:
- 500 g suchého bulguru
- 1 lilek
- 3 mozarely (balení 125 g čisté váhy), pro veganskou verzi použijeme tofu
- 200 g Sušených rajčat
- 50 g (jedno balení) hladkolisté petržele
- 200 g černých oliv
- 100 g kešu ořechů
- 2 lžíce octu
- 3 lžíce oleje
- 1 lžička bylinkové soli
- 1 lžíce cukru
- pepř podle chuti
Postup:
- Nejdříve uvaříme bulgur podle návodu. Odklopíme pokličku a vidličkou ho nadlehčíme, aby zůstal sypký. Doba varu je cca 15 minut, ale můžeme ho jen zalít horkou vodou a nechat odstát zabalený v teple 30 minut, nebo dokonce zalít jen studenou vodou a nechat změknout asi 1 hodinu.
- Lilek nakrájíme na 1 cm kolečka, která upečeme v troubě (recept zde). Lilek si můžeme připravit i dopředu. Pokud máme málo času, nebo nemáme zrovna po ruce troubu, lze ho osmažit na olivovém oleji.
- Na menší kousky nakrájíme sušená rajčata, lilek, mozarelu, můžeme i olivy a promícháme s bulgurem.
- Ve skleničce zamícháme zálivku, nalijeme ji na salát a řádně promícháme. Na promíchání je lepší použít velkou mísu, z které potom salát přendáme do servírovací mísy.
- Na suché pánvi opražíme kešu ořechy a nakonec je lehce vmícháme do salátu.