Dýňovokokosová polévka
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
dýně • kokosové mléko • zázvorPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Dýně Hokaido, to je moje podzimní láska. Nejenže má krásnou barvu, která rozsvítí pošmourné deštivé dny, ale ještě výborně chutná. Navíc, pokud je sklizená ve správnou dobu i se stopkou, vydrží uskladněná celou zimu. Na pěstování je absolutně nenáročná, takže radost z vlastních výrostků může prožívat i takový zemědělec jako já. Teda kromě letošní sezony, kdy jsem sklidila pouze 2 kusy velikosti málem nezměřitelné…Ale abych to uvedla na pravou míru, není to až tak mojí neschopností, ale počtem slimáků na naší zahradě. A protože kvůli našim kočkám nepoužívám žádnou chemii na jejich zničení, tak si holt pochutnali na květech. Budiž jim to odpuštěno…naštěstí je spousta možností, kde se dá tahle oranžová krása koupit.
Dýňovka je náš evergreen. Je tak jednoduchá a neznám nikoho, kdo by svoji verzi polévky nevařil, že jsem si nebyla jistá, zda ji sem přidat. Ale na druhou stranu, v mé kuchyni má čestné místo. Je u nás velmi oblíbená a vždycky se po ní zapráší. Tak to berte jako inspiraci na chuťovou obměnu, vaší verze dýňové polévky. A jak jinak, je to zase tak trochu Asie…
5 – 6 porcí
Ingredience:
- 1 dýně Hokaido cca 1 kg
- 2 cibule
- cca 2 cm zázvoru
- 2 stroužky česneku
- chilli paprička, množství podle pálivosti a oblíbenosti
- ¼ l kokosového mléka, můžeme použít i více, chuť bude výraznější (používám Aroy-D, které se prodává v tetra pak balení ¼, ½ a 1 litrovém a neobsahuje žádné konzervanty, na rozdíl od mléka v plechovce)
- štáva z citrónu nebo limety (já mám radši limetku…)
- sůl
- olej
- plátky kokosu na ozdobu
Postup:
- Cibuli nakrájíme na kostičky, restujeme na oleji ve větším hrnci a mezitím si nakrájíme dýni na kostky (střed se semínky nejdříve vydlabeme lžící), česnek, zázvor a chilli papričku na jemno.
- K cibuli přidáme vše ostatní, promícháme a v momentě kdy se rozvoní česnek, zalijeme vodou tak, aby byla dýně ponořená. Osolíme a přivedeme k varu.
- Vaříme 20 minut, rozmixujeme, nalijeme kokosové mléko a podle potřeby naředíme vodou na požadovanou konzistenci. Necháme přejít varem, dochutíme citronovou šťávou a solí, pokud je potřeba.
- Na jednotlivé porce nasypeme plátky sušeného kokosu a můžeme ještě podávat s limetou nebo citronem na dochucení.