menu
https://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2021/06/DSC_6098-960x637_c.jpg

Jarní salát


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket


Tohle je taková klasika, kterou máme moc rádi. Všechny saláty jsou víceméně jen inspirací, protože se dají uzpůsobit, podle chuti a stavu vašich zásob. Recept jsem měla v počítači už nějakou dobu, ale než jsem ho stačila publikovat, jaro už pomalu končí. Ale to nevadí, klidně z něj udělejte letní salát :-) 

Brambory a vejce jsou suroviny, které se najdou doma vždycky. Chřest je záležitostí pár týdnů, mimo sezónu ho lze nahradit zelenými fazolkami, mladými hrachovými lusky, ale i brokolicí. Listový salát dávám taky podle sezóny, ten který zrovna koupím, nebo od nějaké dobré duše dostanu.  Pokud nemám čas, nepohrdnu ani pytlíkem se směsí salátů ze supermarketu. DSC_5822aSalát můžeme částečně připravit s předstihem, když si uvaříme brambory, vejce a chřest dopředu a pak je uložíme třeba i přes noc do lednice. Než připravíme zálivku a listy salátu, strčíme brambory na chvíli pod gril a vše pak máme hotovo v mžiku. Brambory můžeme nechat jen uvařené (ty nové jsou sami o sobě dobré, pokud jsou už české).

Ingredience:
  • salát ledový, římský, rukolu, polníček, mladý špenát apod. nebo koupenou směs listových salátů
  • balíček chřestu (fazolové nebo mladé hrachové lusky, brokolice)
  • 1 kg brambor (nové nejsou potřeba loupat)
  • 2 lžíce olivového oleje, můžeme přidat i podle chuti čerstvé bylinky
  • 6 vajec
  • jarní cibulka nebo pažitka
  • červený pepř
  • semínka černuchy nebo podobné na ozdobu

Zálivka:

  • 2 lžíce vinného octa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička hořčice nejlépe francouzské
  • 2 lžičky cukru
  • ½ lžičky soli
  • pepř

Kysaná smetana nebo majonéza k podávání

Postup:
  1. Nejdříve připravíme brambory. Omyté a osušené je nakrájíme na stejně velké kousky, přendáme do mísy, posolíme, přidáme 2 lžíce olivového oleje a bylinky podle chuti, promícháme a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 200OC cca 40 minut. Pokud máme brambory z předcházejícího dne, promícháme s olivovým olejem a dáme je jen na chvíli pod gril.
  2. Vejce uvaříme natvrdo (lze i den předem), nebo na hniličko a oloupeme je, popřípadě můžeme připravit zastřené vejce.
  3. Chřest uvaříme v osolené vodě, stačí 3 minuty a hned ho zchladíme v ledové vodě, aby zůstal zelený. Nakrájíme ho na špalíčky, špičky odložíme stranou na ozdobu. Pokud použijeme fazolky, nebo brokolici, postupujeme stejně, zelenina by měla zůstat „na skus“.
  4. Těsně před podáváním promícháme natrhané salátové listy  s nakrájeným chřestem a zálivkou ve větší míse (nejlépe rukama).
  5. Ochucený salát přendáme do zapékací mísy, nebo rozdělíme jednotlivé porce do talířů. Navrch rozdělíme nakrájené vejce, jarní cibulku nebo pažitku, špičky chřestu a trochu vychladlé brambory. Posypeme černuchou, červeným pepřem, nebo bylinkami podle chuti.
  6. Na podávání připravíme do mističky kysanou smetanu se solí a pepřem, případně majonézu.

DSC_6095DSC_6100DSC_6093DSC_6102

Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">