
Játrovka
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
játra • másloPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Játrovka je taková naše občasná stálice. Mám ji ráda, protože není nijak složitá a s chutí se dá dobře experimentovat podle sezóny bylinek, přidáním vína nebo portského, v zimě třeba i zázvoru a kari pasty. Pak dostane úplně jiný šmrnc. Fantazii se meze nekladou.
S klasickou pečenou paštikou to nemá nic společného, ale vzhledem k časové nenáročnosti, ji to odpouštím. Jsou to vlastně orestovaná a podušená játra, zjemněná máslem. Podle poměru másla je chuť výraznější nebo jemnější. Proto v receptu uvádím 150 – 250 g másla, podle chuti. Většinou ho dávám „podle oka do potoka…“. Na posezení s přáteli a skleničkou červeného vína je játrovka výborný tip.
Ingredience:
- 500 g kuřecích jater
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 ml šlehačky
- panák portského, nebo červeného vína
- bylinky čerstvé nebo sušené podle chuti – rozmarýn, šalvěj, provensálské koření, zázvor, lžička kari pasty, limetový list
- 150-250 g másla
- sůl , pepř, nebo chilli
- Tip – semínka, kousky mandlí,zelený nebo červený pepř, sušené brusinky, které přidáme podle chuti do rozmixované paštiky
Vrchní vrstva: bez ní paštika nahoře ztmavne, což není moc estetické
- přepuštěné máslo
- nebo brusinková/rybízová marmeláda
Postup:
- Játra nakrájíme na menší kousky a odřízneme případné žilky. Cibuli nakrájíme na kostky, nemusíme nadrobno, vše budeme mixovat.osmahnout. Česnek nasekáme.
- Na másle osmažíme cibuli, přidáme česnek a nakonec játra, která zprudka orestujeme. Podlijeme portským nebo vínem a necháme chvilku odpařit alkohol. Přidáme bylinky nebo koření, osolíme, opepříme a zalijeme smetanou. Dusíme na mírném stupni pod pokličkou 5 až 10 minut, aby játra nezůstala uvnitř syrová.
- Odstavíme a necháme chvíli vychladnout. Přendáme do nádoby a mixujeme ponorným mixérem. Přidáváme kousky másla. Vznikne řídký játrový krém, do kterého ještě můžeme vmíchat semínka, pepř, brusinky apod.
- Nalijeme do skleniček. Přelijeme přepuštěným máslem nebo brusinkovou (rybízovou) marmeládou. Pokud chceme mít vrchní vrstvičku jako želé, zahřejeme marmeládu s trochou vody v rendlíku a vmícháme do ní pektin a necháme přejít varem. Marmeláda po vychladnutí krásně ztuhne.
- Paštiky dáme ztuhnout do lednice.
Paštika zalitá přepuštěným máslem: