
Levandulový sirup
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
citron • cukr • levandulePDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
S levandulí je potíž. Je tak úžasně voňavá a krásná a obsypaná včelami (škoda, že neznám majitele, abych ochutnala jejich med…). A já nikdy nevím, jestli ji mám ostříhat, nebo nechat odkvést. Pár květů na ovonění konvice s vodou bych neřešila, ale sušené kytky jsou z ní tak hezké a sirup tak dobrý…
Tak nakonec dělám kompromis a některé rostlinky nechám včelám a ostatní ostříhám. Naštěstí mám levandule hodně, protože první záhon, který jsem na zahradě vysadila, byl celý levandulový. Taková malá prováááns uprostřed města…a popravdě, tím nekončím, občas mi ruka ujede a najdu místo pro další rostlinku :))
Jméno levandule je odvozeno od slova umývat, rostlina se ve starověku používala především do koupelí a pro kosmetické účely. To se používá dodnes, ale její použití je daleko širší. Zklidňující účinky levandule jsou prokázané a působí jak při vnějším použití, tak vnitřně. Levandulový olej je účinný proti mikrobům – má desinfekční účinek na rány a podporuje jejich hojení. Pomáhá při revmatismu, bolestech svalů a po úrazech. Polštářek vyplněný levandulovými květy, je výborný pro lepší spánek. Vnitřně slouží hlavně jako uklidňující prostředek při obtížích nervového původu. Čaj z levandule pomáhá při nespavosti, nervové slabosti a bolestech hlavy. Další osvědčené použití levandule je při astmatu a potížích se zažíváním.
Tak pokud máte na zahradě levanduli, je to skrytý poklad. Dokud kvete, je potřeba si rozmyslet, co s ní. Některé květy na sirup, část usušit na čaj a ze zbytku uvázat kytičku. Ale aspoň jednu rostlinu včelám…A výhoda je, že pokud to nestihnete teď, na podzim vám vykvete ještě jednou.
Ingredience:
- cca 50 g levandulových květů – napěchovaný 250 ml hrnek, můžete požít i část stonků místo květů, vyzkoušela jsem, chuť je stejná, ale barva světlejší
- 1l vody
- 2 ½ citronu – 3 citrony podle velikosti
- 500 g cukru
Postup:
- Čerstvě natrhanou levnduli propláchneme, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme 5 minut.
- Do hrnce přidáme cukr, necháme ho rozpustit a hrnec odstavíme.
- Když odvar vychladne, přidáme šťávu z citronu, přikryjeme a necháme do druhého dne louhovat.
- Přecedíme přes plátýnko do sterilovaných sklenic, zavřeme a uložíme do ledničky. Víčko můžeme vytřít alkoholem, abychom zničili případné mikroby. Sirup vydrží v chladu až rok.
- Ředíme podle chuti do džbánku nebo karafy, přidáme plátky citronu, citronovou šťávu a pár květů levandule. Sirup je dost aromatický, stačí ho málo.
TIP:
Levandulová limonáda:
- 80 – 100 ml levandulového sirupu
- 1 l perlivé/neperlivé vody podle chuti
- šťáva z ½ grepu
- plátky grepu
- led
- květy levandule na ozdobení
Sirup smícháme s vodou, přilijeme grepovou šťávu a promícháme. Přidáme plátky grepu, led, a květy levandule buď do karafy nebo rovnou do sklenic a zalijeme připravenou limonádou.
Přidáním Aperolu, se z limonády stane večerní pohodička při zapadajícím slunci :))