
Masala chai
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
čaj • kardamom • mlékoPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Protože momentálně jedeme na vlně kardamomu, musím přidat i recept na tenhle domácí voňavý čaj. Pochází z daleké Indie a kromě černého čaje (v některých oblastech se používá zelený) do něj patří mléko, cukr a směs koření Masala. Stačí pár minut a můžete se nechat zahřívat a léčit chutí i vůní tohohle kouzelného moku.
Masala, stejně jako Kari, může mít různé složení a liší se podle oblastí, nebo i domácností. Prostě žádné to správné a jediné neexistuje. Většinou obsahuje skořici, kardamom, hřebíček, pepř, koriandr, muškát, římský kmín…Proto ani směs na čaj nemá zaručené a jedině správné složení a je tu prostor k experimentům. Základním kořením je vždy zázvor, kardamom a skořice, ke kterému se v různých oblastech přidávají další složky. Recept je proto jen inspirací, podle chuti si můžete přidat i něco koření navíc – fenykl, koriandr, římský kmín, chilli, šafrán…
Ještě jedna poznámka k cukru. Já nesladím čaj ani kávu, ale sem prostě cukr patří. Množství si můžete přizpůsobit podle chuti a nahradit ho třeba i medem. V Indii se pije hodně sladký.
4 porce
Ingredience:
- 500 ml vody
- 500 ml plnotučného mléka
- 2 lžíce cukru (podle vlastní chuti méně nebo více)
- kousek zázvoru nakrájeného na plátky
- 1 svitek skořice
- 1 badyán
- 8 tobolek kardamomu nadrcených pro intenzivnější chuť
- 10 hřebíčků
- 1 lžička kuliček černého pepře
- pár strouhnutí muškátového ořechu
- 1 lžíce černého čaje (4 sáčky čaje)
Postup:
- Buď můžete vše naházet do jednoho hrnce, pár minut povařit, scedit a nalít do hrnků.
Nebo:
- Ve vodě povaříme 5 minut koření. Má to tu výhodu, že se dá koření ještě aspoň jednou „recyklovat“ a také dochucovat cukrem i mlékem podle chuti každého.
- Do konvičky nasypeme čaj a přelijeme ho vývarem. Necháme pár minut pod pokličkou louhovat.
- Mezitím napěníme mléko, nebo jen ohřejeme.
- Čaj osladíme, nelijeme do šálků nebo sklenic a dolijeme horkým mlékem.
TIP:
Můžeme si připravit koření do zásoby. Větší množství koření rozdrtíme v hmoždíři nebo umeleme v mlýnku. Ubereme pepř, toho stačí jen špetka na porci, zázvor použijeme sušený mletý. Uložíme do vzduchotěsné nádoby a koření máme hned po ruce. Postup je stejný jako u celého koření. Avšak chuť je samozřejmě lepší z čerstvého koření.