
Mungo v kešu omáčce
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
cuketa • kešu • mungoPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Kešu ořechy jsou moje velká láska. Přidávám je opražené do salátů, kaší, polévek i na hlavní chody. V misce smíchané s hořkou čokoládou a brusinkami, jak nás to naučila naše kamarádka Lucka, jsou lepší než kdejaký dort. A v momentě, kdy jsem zjistila, že z nich jde udělat smetanová omáčka, je má láska ještě větší…
Spousta lidí tvrdí, že vařit luštěniny je zdlouhavé. Je potřeba je předem namočit a pak různou dobu vařit. Zdá se, že je to časově náročné, ale když najedete na určitý systém, tak je to vlastně úplná maličkost. Luštěniny večer namočíte, ráno dáte vařit na potřebnou dobu, která se namáčením výrazně zkrátí. A pak je použijete do receptu, který už časově náročný nebývá. A pokud si je uvaříte den dopředu, máte jídlo hotové za pár minut. Jde vlastně o správné rozvrhnutí přípravy a plánování dopředu.
Omáčka z kešu ořechů je úplně jednoduchá a dá se použít v různých receptech místo šlehačky. Pokud má někdo alergii na mléko, je to, podle mě, lepší alternativa, než rostlinné smetany. Víte, že ořechy pouze dopředu namočíte a rozmixujete. Žádné přísady ani chemické postupy a chuť výborná. Navíc obsahují samé tělu užitečné a přínosné látky, jako je omega 3 mastné nenasycené kyseliny, antioxidanty, hořčík a další minerály. Když se k tomu přidají bílkoviny, vápník, vláknina a téměř všechny vitamíny skupiny B, které jsou obsažené v mungo fazolích máme na talíři pořádně výživné jídlo.
6 porcí
Ingredience:
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- ½ – 1 chilli paprička podle chuti
- 1 – 2 cukety (podle velikosti)
- 2 řapíky celeru
- 2 hlávky pak choy (pokud není sezóna, lze použít listový špenát)
- mungo fazolky, uvařené
- 2 limetové listy
- sůl
- olivový olej
Omáčka:
- ½ hrnku kešu namočené ve vodě (nejlépe přes noc)
- cca 2 cm zázvoru
- ½ lžičky kurkumy
- 2 lžíce sojové omáčky
Postup:
- Nejdříve dáme vařit namočené a propláchnuté mungo fazole. Můžeme je uvařit i den předem. Doba varu je závislá na délce namáčení a stáří semen, cca 20 – 30 min.
- Mezitím si připravíme omáčku. Namočené kešu ořechy, hrnek vody, zázvor nakrájený na kousky, sojovou omáčku a kurkumu dáme do mixéru a umixujeme do hladkého krému. Můžeme rozmixovat i ponorným mixérem. Podle potřeby naředíme vodou do konzistence tekuté smetany.
- Na oleji osmažíme na jemno nakrájenou cibuli.
- Po chvíli přidáme řapíkatý celer nakrájený na malé kostičky, nasekaný česnek a chilli papričku. Množství chilli přidáme podle chuti, můžeme ji i vynechat. Chvíli společně restujeme.
- Cuketu nakrájíme na tenké plátky. Přidáme do pánve spolu s limetovými listy, promícháme a zalijeme omáčkou z kešu ořechů.
- Necháme několik minut provařit, podle potřeby ještě naředíme vodou, omáčka po zahřátí zhoustne. Vsypeme mungo fazole a společně prohřejeme.
- Nakonec přidáme nakrájené listy pak choy, nebo baby špenát a necháme jen zapařit.
- Podáváme s rýží, rýžovými nudličkami nebo jen tak samotné.