Pampeliškový med
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
cukr • pampeliškaPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Vlastně není med, ale sirup. Je to vzpomínka na dětství a moji babičku, protože ho každý rok vařila. A my si ho dávali na rohlík s máslem a byli celí ulepení. Ale ládovali jsme se s ním opravdu rádi. Později se s ním ládoval i manžel, který ještě nebyl můj manžel. Pak už ho babička vařila hlavně pro něj, protože on to náležitě ocenil. Každá návštěva končila lahvičkou medu a čokoládovou Kofilou…
Tak jsem se rozhodla, že ho letos uvařím a o víkendu si uděláme ráno s ulepenými prsty a vzpomínkou na babičku…na zahradě nám totiž vykvetlo takových pampelišek, že jsem pro ně nemusela ani nikam chodit. 200 květů na jednu dávku je nasbíraných hned. A příprava je jednoduchá jako u jiných sirupů. Musím přiznat, že výsledek předčil moje očekávání a další várka už se louhuje. Dokud takhle krásně kvetou…Pampeliška, dalo by se říct obtížný plevel, je smetánka lékařská, která má spoustu léčivých účinků. Takže pokud vám prorůstá do trávníku, nebuďte naštvaní a zkuste to vzít pozitivně. Je to totiž léčivka, která je velmi užitečná. Působí na celý organismus. Je plná minerálů, vitamínů a stopových prvků. Pomáhá při nemocech jater a žlučníku, žaludečních potížích, močových kamenech a cukrovce, snižuje cholesterol i krevní tlak, pročišťuje organismus. Na jaře si můžete přidat mladé listy do salátů (chutnají podobně jako rukola), z květů si připravíte sirup a kořen se používá pro přípravu čaje. Ten si můžete připravit i z čerstvých květů. Pár jich dáte do hrnečku, zalijete vroucí vodou a necháte 5 minut louhovat.
Ingredience:
- 200 květů pampelišky
- 1 ½ l vody
- 1 ½ kg cukru
- 2 citróny – záleží, jestli chcete vyrobit med nebo sirup, u sirupu je kyselejší chuť výhodou, proto můžete přidat ještě ½ – 1 citrón
Postup:
- Květy natrháme a oklepeme od různých broučků. Můžeme je propláchnout vodou, ale tím se opláchne i část pylu. Dáme je do hrnce a zalijeme vodou.
- Přidáme na plátky nakrájený citron, nejlépe v bio kvalitě, není chemicky ošetřený. (Pokud nemáte bio citrony, dejte je do misky a zalijte vroucí vodou. Poté je kartáčkem očistěte a opláchněte studenou vodou.)
- Vodu s květy přivedeme k varu a zvolna vaříme 5 minut. Odstavíme, necháme vychladnout a louhujeme do druhého dne.
- Druhý den výluh přecedíme přes plátýnko do hrnce, přidáme cukr, necháme rozpustit a pozvolna vaříme. Pro sirup stačí pár minut, pokud chceme dosáhnout hustší konzistence – medu, necháme vařit déle. Více jak 1 hodinu.
- Nalijeme do čistých sklenic, uzavřeme a necháme vychladnout.
- Používáme na pečivo, k oslazení čaje, nebo připravujeme limonádu.