menu
https://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2018/04/DSC_5879-960x637_c.jpg

Pampeliškový med


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket


Vlastně není med, ale sirup. Je to vzpomínka na dětství a moji babičku, protože ho každý rok vařila. A my si ho dávali na rohlík s máslem a byli celí ulepení. Ale ládovali jsme se s ním opravdu rádi. Později se s ním ládoval i manžel, který ještě nebyl můj manžel. Pak už ho babička vařila hlavně pro něj, protože on to náležitě ocenil. Každá návštěva končila lahvičkou medu a čokoládovou Kofilou…

Tak jsem se rozhodla, že ho letos uvařím a o víkendu si uděláme ráno s ulepenými prsty a vzpomínkou na babičku…na zahradě nám totiž vykvetlo takových pampelišek, že jsem pro ně nemusela ani nikam chodit. 200 květů na jednu dávku je nasbíraných hned. A příprava je jednoduchá jako u jiných sirupů. Musím přiznat, že výsledek předčil moje očekávání a další várka už se louhuje. Dokud takhle krásně kvetou…DSC_5868Pampeliška, dalo by se říct obtížný plevel, je smetánka lékařská, která má spoustu léčivých účinků. Takže pokud vám prorůstá do trávníku, nebuďte naštvaní a zkuste to vzít pozitivně. Je to totiž léčivka, která je velmi užitečná. Působí na celý organismus. Je plná minerálů, vitamínů a stopových prvků. Pomáhá při nemocech jater a žlučníku, žaludečních potížích, močových kamenech a cukrovce, snižuje cholesterol i krevní tlak, pročišťuje organismus. Na jaře si můžete přidat mladé listy do salátů (chutnají podobně jako rukola), z květů si připravíte sirup a kořen se používá pro přípravu čaje. Ten si můžete připravit i z čerstvých květů. Pár jich dáte do hrnečku, zalijete vroucí vodou a necháte 5 minut louhovat.DSC_5861

Ingredience:
  • 200 květů pampelišky
  • 1 ½ l vody
  • 1 ½ kg cukru
  • 2 citróny – záleží, jestli chcete vyrobit med nebo sirup, u sirupu je kyselejší chuť výhodou, proto můžete přidat ještě ½ – 1 citrón
Postup:
  1. Květy natrháme a oklepeme od různých broučků. Můžeme je propláchnout vodou, ale tím se opláchne i část pylu. Dáme je do hrnce a zalijeme vodou.
  2. Přidáme na plátky nakrájený citron, nejlépe v bio kvalitě, není chemicky ošetřený. (Pokud nemáte bio citrony, dejte je do misky a zalijte vroucí vodou. Poté je kartáčkem očistěte a opláchněte studenou vodou.)
  3. Vodu s květy přivedeme k varu a zvolna vaříme 5 minut. Odstavíme, necháme vychladnout a louhujeme do druhého dne.
  4. Druhý den výluh přecedíme přes plátýnko do hrnce, přidáme cukr, necháme rozpustit a pozvolna vaříme. Pro sirup stačí pár minut, pokud chceme dosáhnout hustší konzistence – medu, necháme vařit déle. Více jak 1 hodinu.
  5. Nalijeme do čistých sklenic, uzavřeme a necháme vychladnout.
  6. Používáme na pečivo, k oslazení čaje, nebo připravujeme limonádu.

DSC_5870DSC_5903pampeliskovy-med

Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">