Prasečinka
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
vepřové • zázvorPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Jinak tomu doma neřekneme. Přitom francouzská verze nese název Rillettes a je to velká delikatesa. Připravuje z vepřového masa, pěkně tučného, které se nakrájí na kostky cca 2 cm velké, šoupne se do hrnce, podlije vodou nebo vínem, správně okoření a poté vaří a vaří….Pěkně pomalu probublává hodiny. Francouzi ho vaří i z masa kachního, husího nebo králičího a taky používají různé druhy vepřového, které ale doplní o sádlo.Jediná složitost tohoto receptu je v jeho dlouhém vaření. Maso máte nakrájené hned a pak už se vaří samo. Důležité je dodržet postup a nechat ho probublávat opravdu pomalu a dlouho. Madlenko, na dvojku… :))! Takže tak za 6 – 8 hodin je hotovo. A prasečinka je na světě. Až vystydne a ztuhne v lednici, můžete ji namazat na chleba nebo bagetku a máte výbornou svačinu nebo pohoštění pro kamarády. A pokud ji nalijete do hezkých skleniček, jako dárek určitě nezklame. Pokud byste rádi vytvořili verzi zdravější, méně tučnou, ani to nezkoušejte. Maso musí být pěkně prorostlé, jinak se vysuší a ztvrdne. Pokud v řeznictví seženete jen krásně libový bůček, přikupte ještě kousek sádla.Výhodou je, že prasečinku můžete dochutit podle svých chutí různými bylinkami, kořením i česnekem. Výborná je opravdu jen se solí a pepřem. Protože jsem trochu ujetá na asijské chutě, nakonec jsem se dopracovala k této verzi. Vy se můžete inspirovat, nebo tvořit podle své fantazie.
Ingredience:
- 2,5 kg vepřového bůčku hodně prorostlého. Pokud je libový, přikupte ještě kousek sádla. (Je to velká porce, ale když už se to má vařit takovou dobu, tak ať to stojí za to…a pro strýčka příhodu, máte dárek ve skleničce nebo pohoštění pro návštěvu.)
- 2 ks citronová tráva
- 4 cm zázvoru
- 1 ks velké skořice, nebo 2 malé
- 3 limetové listy
- 1 vrchovatá lžíce soli
- 3 ks badyán
- 3 ks hřebíček
- 1 chilli paprička
- 2 lžíce cukru
- cca 500 ml vody na podlití (můžeme použít bílé víno, pokud dáváme pouze sůl a pepř)
Postup:
- Maso i sádlo nakrájíme na kostky cca 2 cm velké.
- Do hrnce, nejlépe litinového, přendáme nakrájené maso a zalijeme vodou nebo vínem.
- Uvedeme do varu a mezitím si připravíme badyán, hřebíček a nakrájenou citr.trávu do pytlíčku, abychom je pak nemuseli jednotlivě vybírat. Já používám obyčejný filtr na překapávanou kávu, který zavážu nití.
- Maso osolíme, přidáme všechno koření, nakrájenou chilli papričku, zázvor, zamícháme a stupeň varu snížíme na co nejmenší, aby vše jen probublávalo.
- Necháme mírně vařit 6 – 8 hodin, občas promícháme. Doba varu záleží na množství masa a nádobí. Ke konci začne maso zlátnout. Ale pozor, aby moc nezhnědlo, to už by bylo po vystydnutí tvrdé.
- Vyndáme koření, přidáme cukr, popřípadě dle chuti přisolíme a pořádně zamícháme. Některé recepty uvádějí, že se maso ještě může pomačkat vidličkou, ale je to zbytečné, protože po vystydnutí se rozpadá a krásně maže.
- Sběračkou nebo lžicí přendáme maso do skleniček, zapékacích mističek, nebo velké zapékací mísy uhladíme a zalijeme vypečeným sádlem, které maso zakonzervuje, aby déle vydrželo. Necháme vystydnout, uzavřeme nebo přikryjeme fólií a uložíme do lednice, kde vydrží dost dlouho. U nás teda nikdy moc nevydrží….