Prázdninová miska
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
arašídy • cherry rajčátka • cuketa • cukrové lusky • fazole • rajčata • rýžePDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
V tom horku je těžké cokoliv udělat. Když to neuděláte brzy ráno, později už to nejde. Začnete rozumět jižním národům a jejich siestě. A tak jsem poslední dny z domu skoro nevycházela, tudíž nechodila ani nakupovat. Všechny hladové krky, které se doma mihly, krmila tím, co bylo nakoupené už dříve. Zásoby pomalu ubývaly, takže jsem musela zapojit mozek a fantazii na plné obrátky, abych z toho mála, co se doma našlo, vůbec něco uvařila.
Tak vznikla miska plná zeleniny, luštěniny a rýže, která nám moc chutnala. Lehké, rychlé, zdravé a levné jídlo! Nakonec to vypadá, že to vedro dokáže z člověka vydolovat nemožné… Rajčata a cuketu jsem posbírala na zahradě, cibule, zázvor, česnek a chilli je doma vždycky. Plechovka fazolí, to je jistota, která se ve špajzu taky najde, takže navíc jsou jen hráškové lusky. Recept patří do kategorie „inspirace“, může se pozměnit podle chuti a zásob. Hráškové lusky se dají dobře nahradit fazolovými, místo červených fazolí použít cizrnu nebo jinou luštěninu, která zbyde z minulého dne. A na ozdobu použít jakoukoliv zeleninu. A pokud máte v lednici hotovou burákovku, místo nasekaných arašídů nebo jiných ořechů, ji použijte. Skvěle se hodí.
3 – 4 porce
Ingredience:
- 1 velká cibule
- 2 velká rajčata, nebo cherry rajčátka
- 1 plechovka červených fazolí
- větší hrst hrachových lusků
- 1 cm zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžičky cukru
- limetková šťáva podle chuti
- sůl
- olivový olej
Na servírování:
- cherry rajčátka na půlky
- 1 malá cuketa nastrouhaná na julienne nudličky nebo tenké plátky
- ½ žluté papriky na proužky
- hrst drcených arašídů
Postup:
- Cibuli nakrájíme na půlkolečka, rajčata na kostičky, česnek, zázvor a chilli papričku na tenké plátky.
- Na olivovém oleji osmažíme cibuli, když začne mírně hnědnout, přidáme česnek, zázvor a chilli papričku. Až se rozvoní, vmícháme rajčata, pořádně promícháme a necháme asi minutu dusit, než se odpaří voda.
- Do pánve vmícháme slité fazole, přilijeme sojovou omáčku a cukr a společně prohřejeme.
- Nakonec přidáme zelené cukrové lusky a necháme asi 2 min. povařit.
- Servírujeme s rýží, ozdobíme zeleninou a arašídy.