
Slané bramborové necukroví
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
brambory • másloPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Moje babička byla výborná kuchařka, ke které jsem celé dětství, místo do školní jídelny, chodila na obědy. Kromě toho o víkendech zásobovala celou rodinu sladkými dobrotami. A o Vánocích samozřejmě napekla pro všechny snad 100 druhů cukroví. Takže jsme ho doma nepekli…až na jeden druh. A tím byly tyhle slané bramborové sušenky.
A musím přiznat, že byly, kromě vosích hnízd, nejoblíbenější. Není se taky čemu divit. V té záplavě sladkostí už od Mikuláše, si každý radši dal něco slaného. Proto jsme pekli několik dávek a před Silvestrem máma zadělala na další. Můžou se péct kdykoliv, jen tak k vínu chutnají skvěle. I když co se týče kalorií, myslím, že si s chipsama nezadají, protože másla je v nich hodně…ale když jsou tak dobrý!Z těsta se můžou vykrajovat jakékoliv tvary, ale vzhledem k tomu, že se potírají rozšlehaným vejcem, nejpraktičtější je rozřezat je rádlem na čtverečky nebo obdélníčky. Pak je v celých řadách přenést nožem na plech, potřít vejcem a teprve poté rozdělit na jednotlivé kousky. Nakonec se sypou solí a kořením. Já mám nejradši sůl a čerstvě mletý pepř.
Ingredience:
- 200 g vařených strouhaných brambor
- 200g hrubé mouky
- 150 g másla
- ¼ lžičky soli
- pár strouhnutí muškátového ořechu
- 1 rozšlehané vejce na potření
- sůl, pepř/bylinky/kořenící směs podle chuti
Postup:
- Uvařené brambory nejlépe z minulého dne protlačíme lisem na brambory nebo nastrouháme na jemném struhadle.
- Přidáme k nim mouku promíchanou s muškátovým oříškem a troškou soli. Před pečením sušenky sypeme solí, proto ji do těsta dáváme jen opatrně.
- Přidáme změklé máslo a vypracujeme nejlépe rukama nebo v robotu vláčné těsto. Necháme ho odležet v lednici nejlépe přes noc.
- Těsto vyválíme a rádlem nařežeme čtverečky nebo tyčinky, které přesuneme nožem na plech. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme solí a pepřem, nebo kořením.
- Pečeme dorůžova cca 15 min. při 180 oC.
TIP:
Výborná je sůl Maldon např uzená nebo ochucené soli Flor de Sal de Mallorca. Může se použít i směs na grilování, ale pozor, pokud obsahují papriku, může zhořknout.