
Těstoviny s dýňovou omáčkou a šalvějí
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
dýně • šalvějPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Doma jedeme na dýňové vlně. Tak pokud jste na tom stejně jako my, určitě se vám další recept z této podzimní krásky bude hodit. Nad jednoduchostí přípravy, vás bude přecházet zrak :). Tohle zvládne úplně každý. Levný, rychlý a jednoduchý jídlo. Za 20 minut je na stole plný rozzářený talíř.
Přesně pro naše studenty. Mám na mysli děti naše i děti našich kamarádů, kteří se postupně stěhují do studenských bytů a začínají zjišťovat, že čas strávený v kuchyni je celkem náročný a peněz není nikdy dost. Takže si rádi odvážejí krabičky plné domácích dobrot, které ovšem vydrží pouze pár dní a pak musí přejít na vlastní produkci. Těstoviny se sýrem a kečupem, rýže se sýrem a kečupem, kuskus se sýrem a možná nějakou zeleninou z konzervy, těstoviny se sýrem….To se za chvíli přejí. Pak přichází na řadu, mami poraď!
Jediné úskalí tohoto receptu může být v čerstvé šalvěji. Nemyslím náročností přípravy, ale jejím pořízením. Nám roste na zahradě a je to naše oblíbená bylina. V Itálii ji koupíte v každém supermarketu (burro e Salvia se tam vaří hojně), ale nevím, jestli ji seženete v českých obchodech. Pak by se mohla použít alternativa v podobě hladkolisté petržele a opražených slunečnicových semínek. Ale šalvěj je nezaměnitelná a samozřejmě lepší.U nás se šalvěj stala v kuchyni opomíjeným kořením, ale dříve se přidávala k různým masům, paštikám i do omáček. Je nejenom chuťově zajímavá, ale má i spoustu blahodárných účinků na naše zdraví: Pomáhá při potížích se zažíváním, při nachlazení, bolestech v krku, zánětech zubů a nemocech horních cest dýchacích. Používá se proti pocení, hojí rány, působí protizánětlivě. Taky její název pochází z latinského slova „salvare“ – spasit, vyléčit. A čaj z čerstvé šalvěje je lahodný, vůbec nepřipomíná ten ze sušených lístků, který má silnou kořenitou, hořkou až svíravou chuť. Nevím, jestli dokáže takové zázraky, jako odvar z babského ucha (tedy šalvěje přeslenité) v Dívce na koštěti, ale já si ho jdu uvařit.
4 porce
Ingredience:
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- ½ dýně Hokaido
- sůl, můžeme použít bylinkovou
- pepř
- citronová šťáva
- hrst čerstvé šalvěje
- 50 g másla, kousek pod cibuli, zbytek na šalvějové máslo
- těstoviny, pro bezlepkovou verzi kukuřičné
- případně parmazán na posypání
Postup:
- Cibuli nakrájíme na drobno a orestujeme na másle. Když zesklovatí, přidáme nasekaný česnek, který necháme rozvonět.
- Do hrnce vhodíme na menší kousky nakrájenou dýni, chvíli společně restujeme.
- Zalijeme vodou, ale pozor, abychom vody nedali moc, jen aby byla dýně ponořená. Osolíme, opepříme a necháme vařit cca 15 min.
- Mezitím si uvaříme těstoviny a připravíme šalvěj.
- Na zbytku másla usmažíme pokrájené lístky čerstvé šalvěje. Nesmíme moc zprudka, trvá to chvilinku, šalvěj zkřehne a ztmavne.
- Omáčku pomačkáme šťouchadlem na brambory ne úplně do hladka. Podle potřeby dochutíme solí, pepřem a troškou citrónové šťávy (není nutné, jen pro sražení sladké chuti). Pokud by byla omáčka moc řídká, můžeme ji ještě chvilku nechat vařit, aby se voda odpařila.
- Těstoviny slijeme, přesuneme do omáčky a promícháme. Vždy je lepší těstoviny promíchat v omáčce, aby se omáčkou pořádně obalily.
- Přendáme na talíře, ozdobíme šalvějí a pokapeme šalvějovým máslem. Můžeme sypat parmazánem.