
Tvarohové ovocné knedlíky
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
jahody • ovoce • tvarohPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Sezona jahod je v plném proudu. Když máte tátu, který se objeví ve dveřích s bedýnkou jahod, protože začal jejich samosběr, musíte jednat rychle. Část jen tak do pusy, některé na koláč, další do mrazáku a pak přijdou na řadu knedlíky.
Kynuté, které mám v paměti od mé babičky, byly vždycky skvělé. Jenže pak jsem se seznámila se svým mužem, jeho máma mi uvařila tvarohové knedlíky a ruka byla v rukávě! Tak dobré knedlíky jsem nikdy nejedla…Kolem jahody tenké těsto, posypané moučkovým cukrem a zalité šlehačkou. Od té doby nedělám jiné.
Těsto je vypracované rychle a krásně se s ním pracuje. Dá se připravit i dopředu a uložit na druhý den do lednice. Než začne voda vřít, jsou knedlíky ukoulené a za pár minut uvařené. A když si je vaše dítě poručí k snídani, máte je hotové rychleji než se pořádně probudí…a jste pasováni na nejlepší mámu i od puberťáka. Teda jen na pár minut, ale i to stojí za to!
A servírovat je můžete podle vlastní chuti. My máme rádi kysanou smetanu, moučkový cukr, někdy rozpuštěné máslo. A navrch je ještě můžete polít rozmačkanými jahodami. Jediný pozor si musíte dát na to, abyste se nepřejedli.
Tak a jdu udělat další dávku, protože tentokrát jsem byla na samosběru s kamarádkou já…
cca 34 ks (podle velikosti ovoce):
Ingredience:
- 1 tvaroh z vaničky
- 2 vejce
- 6 lžic mléka
- 4 lžíce rozpuštěného zchladlého másla nebo oleje
- cca 600 g polohrubé mouky (můžeme použít hrubou mouku – těsto bude nadýchanější, ale nedocílí se tak tenké vrstvy kolem ovoce)
- Špetka soli
- 1 – 2 lžíce cukru, pokud máme hodně kyselé ovoce např. meruňky
- ovoce
- na servírování – moučkový cukr, kysaná smetana, rozpuštěné máslo, rozmačkané jahody – dle chuti
Postup:
- Do mísy vyklepneme tvaroh, přidáme celá vejce, mléko a rozpuštěné zchladlé máslo nebo olej a pořádně promícháme. Vznikne tekuté těstíčko.
- Mouku si odvážíme a většinu ji přisypeme k těstíčku. Podle velikosti vajec, konzistence tvarohu, velikosti lžíce, je ji potřeba vždy trochu jiné množství. Přesné odvážení nefunguje. V robotu nebo nejdříve vařečkou a potom ručně vytvoříme vláčné těsto. Těsto nesmí být ani moc tuhé, ani by se nemělo moc lepit, aby se s ním dobře pracovalo. Pokud by bylo moc tuhé, může se přidat trochu mléka, ale je lepší ohlídat množství mouky a radši ji přisypávat postupně.
- Těsto na chvíli nebo klidně přes noc odložíme do lednice. Než začneme tvarovat knedlíky, dáme vařit do většího hrnce vodu.
- Z těsta vyválíme váleček, z kterého ukrajujeme dílky a mezi dlaněmi rozmáčkneme do placičky. Doprostřed placičky položíme osušenou jahodu, nebo jiné ovoce, dobře do těsta zabalíme a spojíme. Vyválíme v mouce a mezi dlaněmi ještě dokoulíme do hezké kuličky. Těsto můžeme zpracovávat postupně, podle množství a apetitu strávníků. V lednici vydrží i dva dny.
- Knedlíky vkládáme do vroucí osolené vody a v momentě, kdy vyplavou, je vaříme cca 5 minut. Celková doba je asi 8 – 10 minut, ale záleží na velikosti knedlíků.
- Ihned podáváme, na talíři rozkrojíme, posypeme moučkovým cukrem, zdobíme kysanou smetanou, můžeme polít máslem, rozmačkanými jahodami.