Vanilkové rohlíčky
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
mandle • másloPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Tak jsem zvažovala, které cukroví sem dát jako první a vanilkové rohlíčky to vyhrály. Je to totiž naše oblíbená stálice a taky je to asi jediné cukroví, které peču každý rok. Pokud nestíháte, pak jsou rohlíčky ideálním cukrovím. Nemusí se nechat proležet, stačí je upéct na poslední chvíli a ještě krásně provoní byt. A k jejich pečení nepotřebujete ani váleček, ani vykrajovátka, vlastně ani moc prostoru. Stačí mísa a vaše ruce.
Přiznám se, že nejsem ta správná hospodyňka, která napeče každý rok stejné druhy cukroví, má všechno předem připravené, dárky zabalené s předstihem a vycíděný každý kout. Ale už před lety, kdy byly děti ještě malé, jsem si zhodnotila, že buď bude všechno jako ze škatulky, nebo budeme mít krásné a pohodové Vánoce. A druhá varianta se zdá být lepší.Takže se rozhodně nehroutím, pokud všechno nestíhám a prostě to míň důležité vynechám. A pak se stane, že máme třeba jen jedno cukroví na svátečním stole…ale týden na horách, je teda fakt lepší, než tácy s 10 druhy cukroví. Jenže letos nenapadl v Itálii sníh, tak mám týden k dobru a budu péct druhů několik…ale rohlíčky, ty stejně zmizí jako první…teda v případě, že nestihnu vosí hnízda.
Ingredience:
- 210 g másla
- 280 g hladké mouky
- 80 g vanilkového cukru
- 110 g loupaných strouhaných mandlí (druhá varianta – vlašské ořechy)
- moučkový cukr na obalování (můžeme do něj přimíchat několik lžic vanilkového cukru)
Postup:
- Do mísy dáme všechny sypké ingredience a promícháme.
- Změklé máslo přidáme do mísy a vypracujeme hladké těsto, které necháme odležet alespoň 1 hodinu v lednici.
- Z těsta tvoříme malé kuličky a v dlani nebo na podložce z nich uválíme válečky. Nejlépe se tvoří z těsta, které je ještě trochu ztuhlé. Pokud je těsto moc změklé, může se začít drolit.
- Rohlíčky dotvarujeme na plechu, který vyložíme pečícím papírem. Pokud děláme druhou variantu z vlašských ořechů, klademe je dál od sebe. Ořechy jsou tučnější než mandle, rohlíčky se trochu roztečou.
- Pečeme v předehřáté troubě na 150oC než zrůžoví špičky.
- Připravíme si větší mísu s moučkovým cukrem, v které budeme rohlíčky obalovat.
- Rohlíčky necháme na plechu chvíli zchladnout a ještě teplé je obalujeme v moučkovém cukru. Kdyby se obalovaly v cukru hned ještě horké, mohly by se polámat.