menu
https://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2016/12/DSC_0409-960x637_c.jpg

Vanilkové rohlíčky


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket


Tak jsem zvažovala, které cukroví sem dát jako první a vanilkové rohlíčky to vyhrály. Je to totiž naše oblíbená stálice a taky je to asi jediné cukroví, které peču každý rok. Pokud nestíháte, pak jsou rohlíčky ideálním cukrovím. Nemusí se nechat proležet, stačí je upéct na poslední chvíli a ještě krásně provoní byt. A k jejich pečení nepotřebujete ani váleček, ani vykrajovátka, vlastně ani moc prostoru. Stačí mísa a vaše ruce.

dsc_0373Přiznám se, že nejsem ta správná hospodyňka, která napeče každý rok stejné druhy cukroví, má všechno předem připravené, dárky zabalené s předstihem a vycíděný každý kout. Ale už před lety, kdy byly děti ještě malé, jsem si zhodnotila, že buď bude všechno jako ze škatulky, nebo budeme mít krásné a pohodové Vánoce. A druhá varianta se zdá být lepší.dsc_0388Takže se rozhodně nehroutím, pokud všechno nestíhám a prostě to míň důležité vynechám. A pak se stane, že máme třeba jen jedno cukroví na svátečním stole…ale týden na horách, je teda fakt lepší, než tácy s 10 druhy cukroví. Jenže letos nenapadl v Itálii sníh, tak mám týden k dobru a budu péct druhů několik…ale rohlíčky, ty stejně zmizí jako první…teda v případě, že nestihnu vosí hnízda.dsc_0389dsc_0386

Ingredience:
  • 210 g másla
  • 280 g hladké mouky
  • 80 g vanilkového cukru
  • 110 g loupaných strouhaných mandlí (druhá varianta – vlašské ořechy)
  • moučkový cukr na obalování (můžeme do něj přimíchat několik lžic vanilkového cukru)
Postup:
  1. Do mísy dáme všechny sypké ingredience a promícháme.
  2. Změklé máslo přidáme do mísy a vypracujeme hladké těsto, které necháme odležet alespoň 1 hodinu v lednici.
  3. Z těsta tvoříme malé kuličky a v dlani nebo na podložce z nich uválíme válečky. Nejlépe se tvoří z těsta, které je ještě trochu ztuhlé. Pokud je těsto moc změklé, může se začít drolit.
  4. Rohlíčky dotvarujeme na plechu, který vyložíme pečícím papírem. Pokud děláme druhou variantu z vlašských ořechů, klademe je dál od sebe. Ořechy jsou tučnější než mandle, rohlíčky se trochu roztečou.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 150oC než zrůžoví špičky.
  6. Připravíme si větší mísu s moučkovým cukrem, v které budeme rohlíčky obalovat.
  7. Rohlíčky necháme na plechu chvíli zchladnout a ještě teplé je obalujeme v moučkovém cukru. Kdyby se obalovaly v cukru hned ještě horké, mohly by se polámat.

dsc_0407dsc_0411dsc_0410dsc_0408

 

Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">