Zázvorové pivo
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
zázvorPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
U nás doma jsme závislí na zázvoru. Vím, že každá závislost je v důsledku špatná, ale téhle se zatím nehodlám vzdát…ta mírně štiplavá chuť je prostě neodolatelná. Zázvor v našich domácích zásobách nesmí nikdy chybět. Pokud není v nějakém jídle nebo dezertu, aspoň si uvaříme zázvorový čaj. A teď už taky zázvorové pivo.
Pivo, co vlastně není pivo a alkohol byste v něm jen těžko našli (na to kvasí moc krátkou dobu). Kdysi jsme ho ochutnali v Anglii a byla to láska na první napití. A protože ho u nás běžně v obchodech neseženete (prodává např.Marks & Spencer), rozhodla jsem se, že ho zkusím „uvařit“.Při výrobě jsem přišla na to, že:
1/je to super jednoduché, 2/chutná skvěle, 3/provoní celý byt ( 24 hodin kvasí v teple), 4/jedna dávka je málo. A taky, že nejhorší část přípravy je, když musíte vydržet 2 dny, než se chuť v lahvích usadí a teprve potom si sklenici lahodného štiplavého a perlivého nápoje můžete vychutnat.
Ingredience:
- 40 g čerstvého zázvoru
- ½ citronu
- 200 g cukru
- 2 l vody
- 1 ½ lžičky kyseliny citronové
- 10 g droždí
- 1 lžička cukru
Postup:
- Do nálevu dáváme i kůru z citronu, proto je nejlepší použít citron v bio kvalitě, není chemicky ošetřen. Nejdříve ho pořádně opláchneme. Pokud máme citron chemicky ošetřený, přelijeme ho vroucí vodou, vydrhneme kartáčkem a opláchneme. Potom škrabkou oloupeme pouze žlutou část kůry. Bílá část je hořká, ta by nám chuť piva zkazila. Škrabkou na brambory to jde lehce, tak jak potřebujeme.
- Zázvor oloupeme a nastrouháme nahrubo, nebo nakrájíme na špalíčky a potlučeme paličkou na maso, aby pustil šťávu.
- Do velké zavařovací sklenice nebo velké mísy vymačkáme šťávu z ½ citronu, přidáme zázvor, citronovou kůru, cukr, kyselinu citronovou a vše zalijeme 2 litry vroucí vody.
- Nálev necháme zchladnout do vlažna, než použijeme droždí. Horkou vodou bychom zničili kvašení.
- Z droždí a cukru utřeme pastu, kterou přidáme do nálevu a pořádně promícháme.
- Necháme kvasit nejméně 12 hodin v teple, lepší 24 hodin (připravila jsem směs ráno, nechala přes noc do druhého dne kvasit). Směs krásně voní a probublává, utvoří pěnu na povrchu.
- Druhý den sebereme případnou pěnu, vše přecedíme do džbánu nebo konvice a nalijeme trychtýřem do lahví. Víčka pevně zašroubujeme a uložíme na 48 hodin do lednice. Chuť se usadí a vylepší.
- Lahve je lépe použít plastové, protože nápoj je velmi živý, kvašení probíhá i v lednici a lahev se nafukuje. Pokud se roztáhne moc, je potřeba vzniklý tlak uvolnit pootočením uzávěru a opět lahev zavřít. U skleněné lahve tento tlak nepoznáme a mohla by prasknout.
- Pivo vydrží asi týden v lednici. Pro servírování ho přelijeme do džbánu nebo skleněné lahve.