Zázvorovka
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
citron • zázvorPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Naše hitovka už víc jak 2 roky. Šťáva, kterou pijeme v létě studenou s ledem a v zimě horkou místo čaje jako prevenci proti všem bakteriím a virům (takže i proti mediálnímu covidímu).
Zázvor netřeba nijak dlouze představovat, zdomácněl v Čechách už dávno a kromě toho, že dodá pokrmům a nápojům štiplavost má i protizánětlivé a antibakteriální účinky. Citrony přidají vitamín C, a protože se šťáva nevaří, cukr slouží jako konzervant.Množství zázvoru i citrónů je orientační, záleží, kolik šťávy z nich vydolujete. Někdy může být zázvor více dřevnatý, citróny málo šťavnaté. Důležité je získat 1 litr tekutiny. Poměr, který mám vyzkoušený, pro výslednou chuť – dostatečně štiplavá a nakyslá, je 300 ml zázvorové šťávy a 700 ml citrónové. I tak je občas výsledná chuť jiná, protože ne každý zázvor i citron chutná stejně…Pokud máte dobrý odšťavňovač, výroba tohohle moku je snadná a závislost na něm zaručená. A ještě takový malý tip – šťávu někdy přidávám do dresinku na salát, nebo do jídla.
Ingredience:
- 400 g kořene zázvoru
- 1,5 kg citrónů
- 1 kg cukru
Postup:
- Zázvor omyjeme, oloupeme a odšťavníme. Z tohoto množství, by mělo být 300 – 400 ml tekutiny.
- Z citrónů vymačkáme šťávu, mělo by ji být 700 ml.
- Obě šťávy, celkem 1 litr, nalijeme do hrnce, vsypeme 1 kg cukru, mícháme a zahříváme na cca 700C – poznáme podle toho, že se cukr rozpustí a z tekutiny se začne zvedat pára.
- Nalijeme do čistých lahví a na 5 min. obrátíme dnem vzhůru. Šťáva prošla naším domácím testem, kdy jsem ji neukládala ani v létě několik týdnů do lednice a nezkazila se, ani nezplesnivěla.