
Ořechové řezy
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
cukr • máslo • ořechy • vejcePDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Obdivuji všechny, kteří mají ve svém životě řád a pořádek. I když se tomuto ideálu snažím přiblížit, moc se mi to nedaří. A tak příspěvek, který jsem plánovala přidat už na začátku prosince, přidávám teprve dnes…Ale zase jsem stihla několik výletů :-).
Betlém na Malé Skále U Boučků
Pokud patříte ke skupině lidí jako já, a doma ještě nemáte naklizeno, upečeno, dárky čekají na zabalení ve skříni a vánoční přání teprve vymýšlíte, pak je tohle cukroví určitě pro vás. Nepotřebuje totiž proležet, nemusí se promazávat a navíc ani vykrajovat. Takže se dá stihnout i 23.prosince, aby přistálo o svátcích na stole hojnosti. Prostě vyšleháte pár surovin, upečete, polijete polevou a pouze nakrájíte. A přitom je to favorit mezi cukrovím.
Poprvé jsme tyto řezy ochutnali u našich milých přátel na Moravě. Nebylo to o Vánocích, ale při ochutnávce vín během letních prázdnin. Pokud máte napečeno už několik druhů cukroví, a na nějaké další „pečete“, upečte si tyhle řezy jindy, třeba na nějakou oslavu. A zaručuju vám, že ze všech sladkostí zmizí jako první.
Ingredience:
Těsto:
- 280 g másla
- 180 g moučkového cukru
- 140 hladké mouky
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 6 bílků
Poleva:
- 6 žloutků
- 280 g moučkového cukru
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 6 žloutků
Postup:
- Máslo necháme změknout a vyšleháme s cukrem do světlé pěny.
- V míse promícháme mouku s mletými ořechy, směs přisypeme k vyšlehanému máslu a vařečkou promícháme.
- Bílky vyšleháme do tuha a po částech je zlehka vmícháme do těsta.
- Těsto rozetřeme na velký plech vyložený pečícím papírem.
- Pečeme cca 25- 30 minut při 160
Po vychladnutí těsta připravíme polevu.
- Vyšleháme žloutky s cukrem do světlého krému a natřeme na vychladlý korpus.
- Polevu necháme zaschnout, nejlépe do druhého dne a krájíme ostrým nožem na čtverečky nebo obdélníčky. Krájíme opatrně, aby poleva nepopraskala.