
bezová limonáda
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
černý bez • citron • cukrPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Letošní rok je co se týče počasí trochu zrychlený. A tak je nejvyšší čas udělat si doma zásoby bezinkového sirupu. Už loni jsme kromě sirupu vyzkoušeli i bezinkovou limonádu. Výsledek byl víc než skvělý, takže přidávám i sem. Jednoduchá příprava a příjemně perlivá, aromatická a osvěžující limča je na světě.
Potřebujete jen pár květů, 24 hodin a hotový mok můžete lít do lahví. V lednici limonáda vydrží víc jak týden, jen musíte dát pozor, aby vám nevybouchla. Je to totiž živý organismus. Hodně záleží, jak se droždí rozjede, jaká je teplota, když kvasí, každá várka může být trochu jiná (víc perlivá, nebo naopak sladší). Pokud by se lahev nafoukla, stačí pootočit víčkem a upustit trochu vzduchu. A nezapomeňte, že kromě toho, že výborně chutná, je to i léčivka, tak pozor na předávkování. Rozhodněte nepijte celou dávku najednou
Ingredience:
- 2 litry vody
- 100 g cukru – původní recept uvádí více cukru, ale nám stačilo bohatě toto množství.
- 1 citron, nejlépe bio (není chemicky ošetřený)
- 5 květů bezu
- kousíček droždí
Postup:
- Do velké nádoby odměříme cukr a zalijeme ho vroucí vodou.
- Do nádoby přidáme šťávu z celého citrónu a kůru z půlky. Kůra musí být tenká bez bílé vrstvy, která je hořká. Se škrabkou na brambory to jde dobře.
- Nálev necháme vychladnout, tak aby byl vlažný (kdyby byl roztok moc horký, „zabil“ by droždí), přidáme květy, droždí a necháme min 24 hodin stát v teple přikryté utěrkou.
- Hotovou limonádu slijeme přes jemný cedník do lahví a uložíme do ledničky.
- Čerstvá limonáda je nejdříve zakalená, postupně se usadí a trochu zprůhlední. I v lednici pořád pracuje a mění chuť a vydrží víc jak týden.