
Brokolicová miska
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
brokolice • citronová tráva • cuketa • kokosové mléko • zázvorPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Brokolici máme rádi a na talíři nám přistane daleko častěji než květák. Asi to bude i tím, že zelená barva oku lahodí více. A staré známé pravidlo, že člověk jí hlavně očima je tady potvrzeno.
Tohle není nijak převratný recept, ale může fungovat jako dobrý základ, pro další inspiraci. Přidáním další zeleniny nebo i masa máte rychlé a pokaždé jiné jídlo. Pokud máte doma několik hladových krků a nechcete strávit moc času v kuchyni, bude se hodit do seznamu rychlovek.
Když do misky s rýží naservírujete kromě této omáčky s brokolicí ještě čerstvý salát a další syrovou zeleninu, semínka, oříšky, naklíčená zrna apod., povýšíte ji do výšin. Prostě taková dnes velmi oblíbená Buddha bowl, (jinak řečeno, co dům dal ) kterou nabízí nejedna vege restaurace nebo kavárna.
2 – 3 porce
Ingredience:
- 1 kus brokolice – 500g
- ½ cukety
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 chilli paprička
- 1 stvol citronové trávy, kousek zázvoru nebo 2 lžičky pasty Tom Kha (růžový kelímek od firmy Aroy-D – obsahuje galangal, citrónovou trávu a další, vietnamské večerky ho většinou mají v sortimentu)
- 1 limetový list
- 250 ml kokosového mléka
- sůl
- 1 lžíce rybí omáčky, pro vege verzi sojové omáčky
- 1 lžička cukru
- olivový olej
- jarní cibulka, paprička, koriandr, semínka apod. na dozdobení
Postup:
- Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na olivovém oleji.
- Česnek, papričku a zázvor nasekáme nadrobno a přidáme k cibuli. Až se česnek rozvoní, zalijeme kokosovým mlékem, osolíme, nalijeme lžíci rybí omáčky, limetový list, citrónovou trávu rozkrojenou na 3 kusy. Necháme cca 5 minut povařit.
- Přidáme lžičku cukru, můžeme dochutit limetovou šťávou, omáčka by měla být slanější, po přidání brokolice se rozředí.
- Nakonec do omáčky vsypeme brokolici nakrájenou na menší růžičky a necháme 2-3 minuty povařit, aby brokolice zůstala ještě na zkus.
- Nakonec vmícháme cuketu nastrouhanou na nudličky julienne.
- Podáváme s rýží posypané např. jarní cibulkou, chilli papričkou, koriandrem…