menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2021/02/DSC_5543-960x637_c.jpg

Brokolicová miska


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket


Brokolici máme rádi a na talíři nám přistane daleko častěji než květák. Asi to bude i tím, že zelená barva oku lahodí více. A staré známé pravidlo, že člověk jí hlavně očima je tady potvrzeno.

Tohle není nijak převratný recept, ale může fungovat jako dobrý základ, pro další inspiraci. Přidáním další zeleniny nebo i masa máte rychlé a pokaždé jiné jídlo. Pokud máte doma několik hladových krků a nechcete strávit moc času v kuchyni, bude se hodit do seznamu rychlovek.

Když do misky s rýží naservírujete kromě této omáčky s brokolicí ještě čerstvý salát a další syrovou zeleninu, semínka, oříšky, naklíčená zrna apod., povýšíte ji do výšin. Prostě taková dnes velmi oblíbená Buddha bowl, (jinak řečeno, co dům dal :-) ) kterou nabízí nejedna vege restaurace nebo kavárna.

2 – 3 porce

Ingredience:
  • 1 kus brokolice – 500g
  • ½ cukety
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1 stvol citronové trávy, kousek zázvoru nebo 2 lžičky pasty Tom Kha (růžový kelímek od firmy Aroy-D – obsahuje galangal, citrónovou trávu a další, vietnamské večerky ho většinou mají v sortimentu)
  • 1 limetový list
  • 250 ml kokosového mléka
  • sůl
  • 1 lžíce rybí omáčky, pro vege verzi sojové omáčky
  • 1 lžička cukru
  • olivový olej
  • jarní cibulka, paprička, koriandr, semínka apod. na dozdobení
Postup:
  1. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na olivovém oleji.
  2. Česnek, papričku a zázvor nasekáme nadrobno a přidáme k cibuli. Až se česnek rozvoní, zalijeme kokosovým mlékem, osolíme, nalijeme lžíci rybí omáčky, limetový list, citrónovou trávu rozkrojenou na 3 kusy. Necháme cca 5 minut povařit.
  3. Přidáme lžičku cukru, můžeme dochutit limetovou šťávou, omáčka by měla být slanější, po přidání brokolice se rozředí.
  4. Nakonec do omáčky vsypeme brokolici nakrájenou na menší růžičky a necháme 2-3 minuty povařit, aby brokolice zůstala ještě na zkus.
  5. Nakonec vmícháme cuketu nastrouhanou na nudličky julienne.
  6. Podáváme s rýží posypané např. jarní cibulkou, chilli papričkou, koriandrem…DSC_5545DSC_4134DSC_4150DSC_5532
Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">