Carpaccio z červené řepy
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
červená řepa • parmazán • rukolaPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Řepa je zelenina, která má výraznou chuť i barvu a proto má své odpůrce i velké příznivce. U nás doma patříme k té druhé skupině. Většina z nás ji dříve znala pouze v podobě kostiček ve sladkokyselém nálevu, které se podávaly k rizotu ve školní jídelně. Já ji vyjídala do poslední kostičky, protože společně s rizotem to bylo jedno z mála jídel, které mi ve školním zařízení chutnalo.
Dnes je všechno jinak a řepa na nás vykukuje v každém obchodě i restauraci. Pokud na jídelním lístku nemají salát s červenou řepou a kozím sýrem, dost mě to překvapí…Velký návrat krvavého elixíru mladí, jak se jí také přezdívá, se povedl. A jestli nejste přesvědčeni, zda ji konzumovat, tak vás zkusím zlomit jejím přínosem pro naše tělo. Pomáhá na snížení krevního tlaku, upravuje srdeční puls a posiluje nervový systém. Křemík v ní obsažený je na pevné kosti, vlasy a nehty, má také velké množství vápníku, hořčíku, železa a zinku. Podporuje imunitu a pomáhá při renovaci poškozených buněk. A navíc ji můžete koupit celý rok, stejně jako jinou kořenovou zeleninu.
Na carpaccio můžete použít syrovou i vařenou řepu, popřípadě pečenou. Ve všech variantách ale potřebujete čas. Syrovou, která je samozřejmě nejlepší mladá na jaře, je potřeba naložit den předem. Vařenou musíte vařit v celku podle velikosti 1–2 hodiny a poté ještě nechat zchladnout. Zrovna tak pečenou…Ta se navíc vyplatí péct, pokud máte zrovna zapnutou troubu a pečete nějakou jinou dobrotu. Peče se zabalená do alobalu po jednotlivých kusech a jen se do trouby položí na rošt.Takže pokud doma zrovna nemáte uvařenou, upečenou nebo naloženou řepu a chcete carpaccio hned, prostě ji kupte už vařenou. Prodává se zavekovaná v igelitu v oddělení zeleniny v každém supermarketu. Myslím, že uspořený čas je někdy víc, než mít všechno vařené doma…a pesto z rukoly je připravené raz dva. Prostě za pár minut vykouzlíte výborný lehký oběd nebo večeři. Navíc vám pesto ještě zbyde a můžete ho použít příští den třeba na těstoviny. V lednici vám vydrží několik dnů.
4 porce
Ingredience:
- 4-5 ks řepy podle velikosti
- citronová šťáva z 1 citronu
- 100 ml olivového oleje
- 3 lžíce cukru nebo medu pokud nakládáte syrovou řepu, varem řepa zesládne a cukr není potřeba
- sůl, pepř
- rukola nebo směs salátů a piniové oříšky (slunečnicová semínka) na ozdobu
- hoblinky parmazánu
- rukolové pesto
Postup:
- Uvařenou nebo syrovou řepu oloupeme a nakrájíme na tenké plátky na mandolíně.
- Ve skleničce připravíme ze všech ingrediencí zálivku.
- Řepu přendáme do mísy, zalijeme zálivkou a promícháme.
- Necháme marinovat, než si připravíme pesto. Pokud použijeme řepu syrovou, přikryjeme folií a šoupneme do lednice přes noc.
- Na talíře rozprostřeme plátky řepy a potřeme je pestem. Doprostřed dáme hrst rukoly, kterou můžeme pokapat zbytkem zálivky nebo jen olivovým olejem. Pokud chceme pohostit větší společnost, nazdobíme řepu na velký tác, doprostřed dáme mističku s pestem a okolo salát.
- Loupáčkem nastrouháme hoblinky parmazánu, kterými talíře dozdobíme.
- Nakonec řepu opepříme a podáváme s pečivem.
- Na stůl dáme v mističce pesto, které si může každý přidat podle chuti.