menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2017/04/DSC_4554-1-960x637_c.jpg

Carpaccio z červené řepy


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket


Řepa je zelenina, která má výraznou chuť i barvu a proto má své odpůrce i velké příznivce. U nás doma patříme k té druhé skupině.  Většina z nás ji dříve znala pouze v podobě kostiček ve sladkokyselém nálevu, které se podávaly k rizotu ve školní jídelně. Já ji vyjídala do poslední kostičky, protože společně s rizotem to bylo jedno z mála jídel, které mi ve školním zařízení chutnalo.

Dnes je všechno jinak a  řepa na nás vykukuje v každém obchodě i restauraci. Pokud na jídelním lístku nemají salát s červenou řepou a kozím sýrem, dost mě to překvapí…Velký návrat krvavého elixíru mladí, jak se jí také přezdívá, se povedl. A jestli nejste přesvědčeni, zda ji konzumovat, tak vás zkusím zlomit jejím přínosem pro naše tělo. Pomáhá na snížení krevního tlaku, upravuje srdeční puls a posiluje nervový systém. Křemík v ní obsažený je na pevné kosti, vlasy a nehty, má také velké množství vápníku, hořčíku, železa a zinku. Podporuje imunitu a pomáhá při renovaci poškozených buněk. A navíc ji můžete koupit celý rok, stejně jako jinou kořenovou zeleninu.

Na carpaccio můžete použít syrovou i vařenou řepu, popřípadě pečenou. Ve všech variantách ale potřebujete čas. Syrovou, která je samozřejmě nejlepší mladá na jaře, je potřeba naložit den předem. Vařenou musíte vařit v celku podle velikosti 1–2 hodiny a poté ještě nechat zchladnout. Zrovna tak pečenou…Ta se navíc vyplatí péct, pokud máte zrovna zapnutou troubu a pečete nějakou jinou dobrotu. Peče se zabalená do alobalu po jednotlivých kusech a jen se do trouby položí na rošt.DSC_4477Takže pokud doma zrovna nemáte uvařenou, upečenou nebo naloženou řepu a chcete carpaccio hned, prostě ji kupte už vařenou. Prodává se zavekovaná v igelitu v oddělení zeleniny v každém supermarketu. Myslím, že uspořený čas je někdy víc, než mít všechno vařené doma…a pesto z rukoly je připravené raz dva. Prostě za pár minut vykouzlíte výborný lehký oběd nebo večeři. Navíc vám pesto ještě zbyde a můžete ho použít příští den třeba na těstoviny. V lednici vám vydrží několik dnů.

4 porce

DSC_4491

Ingredience:
  • 4-5 ks řepy podle velikosti
  • citronová šťáva z 1 citronu
  • 100 ml olivového oleje
  • 3 lžíce cukru nebo medu pokud nakládáte syrovou řepu, varem řepa zesládne a cukr není potřeba
  • sůl, pepř
  • rukola nebo směs salátů a piniové oříšky (slunečnicová semínka) na ozdobu
  • hoblinky parmazánu
  • rukolové pesto

DSC_4535

Postup:
  1. Uvařenou nebo syrovou řepu oloupeme a nakrájíme na tenké plátky na mandolíně.
  2. Ve skleničce připravíme ze všech ingrediencí zálivku.
  3. Řepu přendáme do mísy, zalijeme zálivkou a promícháme.
  4. Necháme marinovat, než si připravíme pesto. Pokud použijeme řepu syrovou, přikryjeme folií a šoupneme do lednice přes noc.
  5. Na talíře rozprostřeme plátky řepy a potřeme je pestem. Doprostřed dáme hrst rukoly, kterou můžeme pokapat zbytkem zálivky nebo jen olivovým olejem. Pokud chceme pohostit větší společnost, nazdobíme řepu na velký tác, doprostřed dáme mističku s pestem a okolo salát.
  6. Loupáčkem nastrouháme hoblinky parmazánu, kterými talíře dozdobíme.
  7. Nakonec řepu opepříme a podáváme s pečivem.
  8. Na stůl dáme v mističce pesto, které si může každý přidat podle chuti.

DSC_4566DSC_4552DSC_0092

Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">