Červená polévka
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
červená čočka • červená řepa • mrkevPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Zima se vrátila snad jen na chvilku a pokud se potřebujete zahřát, je tady jeden rychlý a jednoduchý recept na polévku. Hlavní roli v ní hraje červená řepa, červená čočka i červená cibule, odtud ten název červená…Za pár minut máte všechny ingredience v hrnci a než stačíte prostřít stůl, nakrájet chleba a sehnat celou rodinu k večeři, je uvařeno.
O prospěšnosti červené řepy ví snad už každý. Je zdrojem velkého množství vitamínů i minerálů a podporuje imunitu. Ve spojení s mrkví a červenou čočkou vytvoříte krásnou a lehce stravitelnou polévku, která přímo nabije vaše tělo energií do chladných dnů. A pokud se ještě někdo v rodině staví k červené řepě odmítavě, právě polévka může jeho postoj změnit, protože její chuť v ní není tak výrazná. Výhodou je, že si ji můžete dochutit bylinkami podle vlastní chuti a preferencí. Třeba taková troška nastrouhaného křenu, udělá s polévkou divy.
5 – 6 porcí
Ingredience:
- 2 červené cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 ks červené řepy
- 4 ks mrkve
- ¼ hrnku červené čočky
- olivový olej
- sůl, pepř
- tymián
- citron
- na ozdobu bylinky, strouhaný křen, semínka nebo kysaná smetana pro vegetariánskou verzi
Postup:
- Nejdříve nakrájíme všechnu zeleninu, stačí na větší kostky, vše se bude mixovat.
- Na oleji smažíme cibuli dosklovata, přidáme česnek, mrkev a řepu, chvíli restujeme, přisypeme čočku, tymián (pokud použijeme čerstvý, svážeme z něj kytičku, kterou necháme vyvařit a před mixováním odstraníme), osolíme a zalijeme 1 l vody.
- Necháme 20 minut vařit, rozmixujeme a zředíme do požadované konzistence, dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Jednotlivé porce zdobíme kysanou smetanou nebo bylinkami.