menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2018/02/DSC_4419a-960x637_c.jpg

Čočková sekaná


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Tuhle sekanou ocenil i můj táta, který je masožravec a navíc odrostl na babiččině kuchyni. Tudíž má rád klasiku a experimentům není moc otevřený. A já od něj dostala pochvalu za veganskou čočkovou sekanou! Takže si buďte jistí, že je opravdu dobrá a můžete se do ní směle pustit.

Luštěníny jsou naší tradiční surovinou a je škoda, že se z našeho jídelníčku skoro vytratily. Právě čočková sekaná je dobrou alternativou, jak luštěniny rodině podstrčit. Pokud se děti ošklíbají nad fazolovou nebo čočkovou polévkou, sekanou snědí a ještě si přidají. My ji máme ještě radši studenou, s dobrým chlebem, salátem nebo hořčicí a okurkou. Je to skvělá večeře nebo svačina.čočkova-sekanaMnožství v receptu je na jednu chlebíčkovou formu, ale já ji dělám rovnou z celého pytlíku čočky do dvou forem. Než se čočka uvaří, připravím všechny ostatní ingredience. Pak už stačí rozpálit troubu, vše promíchat (rukou to jde nejlépe), naplnit formy a šoupnout péct. Formu vyložím pečícím papírem, ale může se vymazat olejem a vysypat moukou nebo strouhankou. S papírem odpadá možnost, že by se mohla špatně vyklepnout, nebo zlomit při vyndavání z formy. Ale jedna důležitá rada: je potřeba nechat sekanou chvíli vychladnout, aby ztuhla. Pak ji z formy vyndáte lehce a bude se i lépe krájet.

Uvádím dvě varianty, první je větší klasika, druhá pikantnější. Doma jsme se ještě nedohodli, která nám vlastně chutná více.
A proč čočku jíst? Za prvé je výživná (vysoký obsah bílkovin a vlákniny), za druhé je levná a za třetí je rozhodně lépe stravitelná, než maso. Takže jestli chcete odlehčit a ozdravit jídelníček, běžte koupit balíček obyčejné hnědé čočky a můžete začít vařit…DSC_4406

Ingredience:
  • 250 g hnědé čočky – ½ balení
  • ¾ hrnku jemných ovesných vloček (pro bezlepek jakýchkoliv bezlepkových)
  • 3 lžíce mletých (drcených) lněných semínek (používám obyčejný el. mlýnek na kafe)
  • 3 lžíce kukuřičné mouky (pro bezlepek) nebo strouhanky
  • 2 cibule
  • 3 mrkve
  • 3 stroužky česneku

1.verze:

  • houby
  • hrst hladkolisté petržele
  • sůl
  • pepř
  • koření podle chuti (rozmarýn, tymián, majoránku apod.)
  • lžíce hořčice

2.verze:

  • hrst sušených rajčat
  • cca 2 cm zázvoru
  • chilli paprička s nebo bez semínek podle chuti
  • hrst koriandru (hladkolistá petržel/pórek)
  • limetový list

cockova-sekana

Postup:
1.verze:
  1. Čočku propláchneme a namočíme na 2 hodiny do vody. Vodu slijeme a uvaříme v nové vodě spolu s bobkovým listem. Spíše rozvaříme, trvá to přibližně 30 minut a necháme vychladnout. Pokud v hrnci zbyla ještě nějaká voda, slijeme ji.
  2. Mezitím si můžeme nakrájet cibuli na kostičky a česnek nadrobno. Mrkev nastrouháme, stačí nahrubo (oka na okurkový salát).
  3. Houby nakrájíme na menší kousky. V zimě používám podušené zamrazené houby nebo sušené. Sušené houby dopředu namočíme.
  4. Cibuli osmahneme na olivovém oleji do sklovata, přidáme česnek, mrkev a houby, osolíme, opepříme a necháme chvíli dusit.
  5. Do mísy nasypeme vločky, přidáme uvařenou čočku, podušenou směs, nasekanou petržel, mletá lněná semínka, kukuřičnou mouku, sůl (čočka se vaří neosolená, je potřeba ochutnat, aby směs byla dost slaná), pepř, koření, hořčici a vše důkladně promícháme (já to nejradši promíchávám rukama…) Pokud by byla směs moc řídká, přidáme kukuřičnou mouku, nebo strouhanku.
  6. Troubu předehřejeme na 180 oC.
  7. Formu na chlebíček vyložíme papírem na pečení a čočkovou směs přesuneme do formy a pečeme v předehřáté troubě cca 45 minut.
  8. Necháme chvíli vychladnout, aby upečená směs ztuhla a přesuneme na tác. Podáváme se salátem, můžeme i s vařenými nebo pečenými brambory. Výborná je i studená s chlebem, hořčicí, cibulí a kyselou okurkou.
2.verze:
  1. Čočku propláchneme a namočíme na 2 hodiny do vody. Vodu slijeme a uvaříme v nové vodě spolu s limetovým listem. Spíše rozvaříme, trvá to přibližně 30 minut a necháme vychladnout. Pokud v hrnci zbyla ještě nějaká voda slijeme ji.
  2. Mezitím si můžeme nakrájet cibuli na kostičky, česnek, zázvor a chilli papričku nadrobno. Mrkev nastrouháme, stačí nahrubo (oka na okurkový salát). Sušená rajčata pokrájíme na menší kousky.
  3. Cibuli osmahneme na olivovém oleji do sklovata, přidáme česnek, zázvor a chilli, po chvilce sušená rajčata a mrkev, osolíme a necháme chvíli dusit.
  4. Do mísy nasypeme vločky, přidáme uvařenou čočku, podušenou směs, nasekaný koriandr nebo pórek, mletá lněná semínka, kukuřičnou mouku, sůl (čočka se vaří neosolená, je potřeba ochutnat, aby směs byla dost slaná), pepř, koření, hořčici a vše důkladně promícháme (já to nejradši promíchávám rukama…) Pokud by byla směs moc řídká, přidáme kukuřičnou mouku, nebo strouhanku.
  5. Troubu předehřejeme na 180 oC.
  6. Formu na chlebíček vyložíme papírem na pečení a čočkovou směs přesuneme do formy a pečeme v předehřáté troubě cca 45 minut.
  7. Necháme chvíli vychladnout, aby upečená směs ztuhla a přesuneme na tác. Podáváme se salátem, můžeme i s vařenými nebo pečenými brambory. Výborná je i studená s chlebem, hořčicí, cibulí, koriandrem, apod.

cockova-sekanacockova-sekanacockova-sekanacockova-sekana

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">