Čočková bramboračka
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
brambory • mrkev • pórek • rajčata • řapíkatý celerPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Na to, jak často doma vařím polévky, recepty na ně nějak zanedbávám. Tak to musím napravit. Obzvlášť teď, v zimě, se budou hodit. Určitě znáte ten pocit, když přijdete domů zmrzlí a hladoví z nějakého mrazivého výletu, nebo třeba po lyžování a potřebujete něco teplého do žaludku. A to přesně splňuje tahle hustá polévka.
Vařím ji už roky a vznikla podle receptu, co dům dal. Taková bramboračka, kam jsem místo jíšky šoupla červenou čočku, a protože mi přišla moc sladká, konzerva rajčat byla po ruce. Je zdravější a vlastně i jednodušší. Žádné máslo, žádná osmažená mouka….Tím ovšem nechci říct, že klasickou bramboračkou, takovou tou od babičky, bych pohrdala. Je prostě dobrý mít v rukávu víc receptů, aby vám rodina po odklopení pokličky neřekla, zase tahle?!
Ingredience:
- 1 cibule
- 4 menší mrkve
- kousek pórku
- 3 stvoly řapíkatého celeru
- 3 střední brambory
- 2 stroužky česneku
- ½ hrnku červené čočky
- 400g konzerva krájených rajčat (mohou být i ochucená česnekem, bazalkou apod.)
- 1 malá cuketa
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup:
- Nejdříve nakrájíme cibuli nadrobno, všechnu zeleninu na kostičky, česnek nasekáme najemno a cuketu na nudličky julienne.
- Na olivovém oleji osmažíme cibuli, až zesklovatí, přidáme česnek a všechnu zeleninu kromě brambor a cukety. Zeleninu necháme chvíli restovat, přisypeme čočku a zalijeme vodou.
- Až se začne voda vařit, přidáme brambory a krájená rajčata, osolíme, opepříme a vaříme cca 20 minut.
- Nakonec polévku naředíme podle potřeby, dochutíme a přidáme cuketu, kterou už nevaříme. Hrst nudliček můžeme nechat na ozdobu.
- Jednotlivé porce zdobíme cuketou nebo nasekanou petrželkou.