menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2017/08/pavluv-kolac-960x637_c.jpg

Pavlův broskvový koláč


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket


Tenhle koláč – dort je jeden z nejoblíbenějších mého muže. Lehký piškotový korpus, nadýchaný máslový krém, svěží broskve a citrónová poleva. Naprostá dokonalost chutí…100% jistota, že budu aspoň na chvíli vynášená do nebes.

Patří do  kategorie rodinné stříbro. Maminka mého muže ho pekla místo dortu a vždycky se po něm zaprášilo, takže byl žádaný i mimo narozeniny. Jenom ta citronová poleva nahoře ho prý trochu kazila. Když jsem mu ho ale jednou vytvořila bez polevy, zjistil, že celý život žil v bludu. Bez citronové vrstvy to vůbec nebyl ten skvělý koláč. Ta tam prostě být musí!

Korpus je jednoduchý piškot, ale krém je prubířským kamenem. V momentě, kdy jsem se ho naučila a opravdu se mi nesrazil, mé sebevědomí v kuchařském oboru značně stouplo. Ovšem jen do chvíle, než se mi zase nepovedl…

Jeho úskalím je spojení vaječné hmoty s máslem. Celá vejce se musí šlehat s cukrem nad párou v hustou bílou pěnu. A po částečném zchlazení se pěna po lžicích přidává do rozšlehaného změklého másla. A tady nesmíte být hrrr a nevmíchat moc teplou pěnu, a musíte ji přidávat opravdu po lžicích…a máslo musí být pokojové teploty…a opravdu to nesmíte uspěchat…a stejně se může stát, že po přidání poslední lžíce, se krém srazí…

Ale to se stane opravdu jen výjimečně…A pokud se to stane, prý se má celý krém znovu nad párou zahřát. To jsem ovšem nikdy nezkusila. Nebyl na to čas.Musím se přiznat, že jsem nepovedený krém namazala mezi korpus a nakonec nikdo nic nepoznal. Není to zrovna postup kterým bych se chtěla chlubit, ale pro případ, že by se to stalo i vám…zoufalství stranou, rychle namazat, přiklopit a dělat jako že nic!broskvovy-kolac

Ingredience:

Korpus:

  • 8 vajec
  • 16o g cukru
  • 220 g polohrubé mouky

Krém:

  • 3 celá vejce
  • 100 g cukru
  • 250 g másla

Poleva:

  • 280 g moučkového cukru
  • 3 lžíce horké vody
  • štáva z ½ velkého citronu

čerstvé nebo odkapané kompotované broskve, nakrájené na plátky

Postup:

Korpus:

  1. Vejce s cukrem ušleháme do husté pěny, mouku a opatrně ji do pěny zamícháme.
  2. Přelijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při 1700C cca 20 minut, než lehce zrůžoví kraje.
  3. Necháme vychladnout, můžeme i do druhého dne, piškot se méně drolí.

Krém:

  1. Než začnete vyrábět krém, musíte vyndat máslo z lednice s velkým předstihem, aby mělo pokojovou teplotu. To je opravdu důležité!!!
  2. V misce nejlépe nerezové, smícháme vejce s cukrem a postavíme ji do hrnce s vroucí vodou. Miska se nesmí dotýkat vody, aby se směs varem nesrazila. Pára, která se odpařuje ohřeje vaječnou směs, kterou vyšleháme do husté bílé pěny. Pěnu necháme za občasného prošlehání vychladnout.
  3. Máslo nejdříve lehce vyšleháme a po lžicích do něj zašleháváme vychladlou pěnu. Tento postup je potřeba dodržet, aby se máslo nesrazilo.

Korpus podélně rozřízneme, na obě rozříznuté strany namažeme vrstvu krému. Na spodní polovinu poklademe plátky broskví a přiklopíme namazanou druhou půlkou korpusu. Dáme vychladit do lednice a mezitím si připravíme citronovou polevu.

Poleva:

Cukr, citron i vodu vyšleháme do hladkého krému, který nalijeme na vychlazený korpus a rozetřeme stěrkou nebo nožem po celé ploše. Necháme pořádně vychladit.

Zdobíme broskvemi až při servírování, aby mohla poleva zaschnout a ovoce ji nenarušilo.broskvovy-kolacbroskvovy-kolacbroskvovy-kolacbroskvovy-kolac

Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">