menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2017/08/DSC_2038-960x637_c.jpg

Kešu smetana, mléko, majonéza


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket


Ořechy můžu kdykoliv a v jakémkoliv množství. Jakoukoliv bábovku, štrůdl, koláč nebo i salát zvednou o  několik tříd nahoru. Kešuáky patří mezi mé nejoblíbenější. Ještěže je portugalští mořeplavci v 16. století rozšířili z Brazílie do Evropy i jiných kontinentů, kde se dnes pěstují – v Africe i Asii. kešuVe skutečnosti to nejsou ořechy, ale semena, které se nacházejí v kešu jablkách, vyrostlých na 12 m vysokých stromech Ledvinovníku západního. To, že obsahují spoustu zdraví prospěšných látek je jasné. Vysoký obsah omega 3 mastných nenasycených tuků, hořčíku, draslíku, dále železo, mangan, zinek a selen. Údajně snižují deprese, vysokou hladinu cholesterolu, pomáhají při trávení a mají ještě spoustu dalších pozitiv. Takže hrst kešu denně je naprosto žádoucí….

A mají ještě jednu výhodu, jde z nich snadno vytvořit smetana nebo mléko a na rozdíl od kokosového nebo mandlového, nezůstává při výrobě žádná drť. Rozmixují se dohladka a všechny důležité látky tím pádem zůstávají uvnitř. Výroba je úplně jednoduchá a záleží pouze na množství vody, jestli vyrobíte hustou smetanu, krém nebo mléko. Při alergii na kravské mléko je to výborná alternativa. Oproti mandlovému nebo kokosovému mléku, je chuťově méně výrazné, což je jeho další výhodou.

Smetanová omáčka plná omega 3 mastných nenasycených kyselin, to už stojí za pokus. Můžete s ní zjemnit polévky a omáčky, stejně jako kravskou smetanou. Výborně se hodí na ranní kaše, do smootíček nebo trochu osladit a úžasný pohár s ovocem je hotový raz dva. Recept na Mungo v kešu omáčce najdete zde. A pokud chcete zdravější majonézu, není nic jednoduššího…recept níže.kesu-smetana

Kešu smetana, mléko:

  • 100 g kešu – cca ¾ hrnku
  • voda
  • špetka soli

kešu-mleko

Postup:
  1. Kešu nasypeme do hrnečku, zalijeme po okraj vodou a necháme min. 3 hod. namočené, nejlépe přes noc.
  2. Nalijeme do mixéru, přidáme špetku soli a mixujeme dohladka. Naředíme vodou podle požadované hustoty.

kešu-mlekokesu-mlekokesu-smetana

Kešu majonéza:
  • kešu smetana
  • citronová šťáva z ½ citrónu
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička sojové omáčky
  • bylinková sůl
  • pepř nebo chilli

Promícháme a podle chuti můžeme přisolit, popřípadě přidat oblíbené bylinky.

DSC_4861DSC_4870

Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">