Kešu smetana, mléko, majonéza
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
kešuPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Ořechy můžu kdykoliv a v jakémkoliv množství. Jakoukoliv bábovku, štrůdl, koláč nebo i salát zvednou o několik tříd nahoru. Kešuáky patří mezi mé nejoblíbenější. Ještěže je portugalští mořeplavci v 16. století rozšířili z Brazílie do Evropy i jiných kontinentů, kde se dnes pěstují – v Africe i Asii. Ve skutečnosti to nejsou ořechy, ale semena, které se nacházejí v kešu jablkách, vyrostlých na 12 m vysokých stromech Ledvinovníku západního. To, že obsahují spoustu zdraví prospěšných látek je jasné. Vysoký obsah omega 3 mastných nenasycených tuků, hořčíku, draslíku, dále železo, mangan, zinek a selen. Údajně snižují deprese, vysokou hladinu cholesterolu, pomáhají při trávení a mají ještě spoustu dalších pozitiv. Takže hrst kešu denně je naprosto žádoucí….
A mají ještě jednu výhodu, jde z nich snadno vytvořit smetana nebo mléko a na rozdíl od kokosového nebo mandlového, nezůstává při výrobě žádná drť. Rozmixují se dohladka a všechny důležité látky tím pádem zůstávají uvnitř. Výroba je úplně jednoduchá a záleží pouze na množství vody, jestli vyrobíte hustou smetanu, krém nebo mléko. Při alergii na kravské mléko je to výborná alternativa. Oproti mandlovému nebo kokosovému mléku, je chuťově méně výrazné, což je jeho další výhodou.
Smetanová omáčka plná omega 3 mastných nenasycených kyselin, to už stojí za pokus. Můžete s ní zjemnit polévky a omáčky, stejně jako kravskou smetanou. Výborně se hodí na ranní kaše, do smootíček nebo trochu osladit a úžasný pohár s ovocem je hotový raz dva. Recept na Mungo v kešu omáčce najdete zde. A pokud chcete zdravější majonézu, není nic jednoduššího…recept níže.
Kešu smetana, mléko:
- 100 g kešu – cca ¾ hrnku
- voda
- špetka soli
Postup:
- Kešu nasypeme do hrnečku, zalijeme po okraj vodou a necháme min. 3 hod. namočené, nejlépe přes noc.
- Nalijeme do mixéru, přidáme špetku soli a mixujeme dohladka. Naředíme vodou podle požadované hustoty.
- kešu smetana
- citronová šťáva z ½ citrónu
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička medu
- 1 lžička sojové omáčky
- bylinková sůl
- pepř nebo chilli
Promícháme a podle chuti můžeme přisolit, popřípadě přidat oblíbené bylinky.