Vajíčkový salát
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
okurka • vejcePDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Tenhle salát mám spojený hlavně s Velikonocemi, protože co s těmi všemi vařenými vejci? Bratr jich v dětství vykoledoval vždycky velkou hromadu, když s partou obcházeli všechny sousedy v okolí. A do určitýho věku jsem se k nim vecpala i já, mladší sestra Co si pamatuju, tak máma salát dělala pokaždý a pak ještě párkrát do roka.
Takže jestli vám vajíčkový salát přijde moc fádní, zkuste ho obměnit. Je to rychlovka, která má své místo v našem rodinném repertoáru. Já do něj ještě někdy přidávám pár vařených brambor, taky hladkolistou petržel a v sezóně i kopr. Poměry surovin dávám od oka, proto je berte jako orientační. Na ozdobení můžete použít pažitku, řeřichu nebo různé klíčky. No a na zapití si dejte třeba dobře vychlazené pivo.
Ingredience:
- 6 vajec uvařených na tvrdo
- 200 g sleďových filetů v oleji
- cca 10 kyselých okurek – podle velikosti
- 1 šalotka nebo malá červená cibule, popřípadě jarní cibulka
- 2 větší uvařené brambory – nemusí být
- 200 g smetanový jogurt
- 1-2 lžíce majonézy
- 2 lžičky hořčice- pokud dáte francouzskou, stačí 1 lžička, je výraznější
- 1 lžíce sojové omáčky
- pepř
Postup:
- Vejce a okapané slanečky nakrájíme na kostičky, okurku na tenké plátky, cibuli na tenká kolečka nebo půlkolečka – nejlépe na mandolíně. Pokud přidáme brambory, krájíme na kostičky.
- Vše dáme do veliké mísy a společně promícháme, dochutíme podle chuti.
- Zdobíme pažitkou, nebo různými klíčky.