menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2017/10/DSC_1366-960x637_c.jpg

Zapečená červená řepa


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Červená řepa má spoustu výhod: Je k sehnání celý rok, její pořizovací cena je velice příznivá a ještě posiluje imunitu. Proto s její konzumací neotálejte, zvlášť teď na podzim. Všechny ty chřipky a virózy čekají za každým rohem. Ne nadarmo se jí říká krvavý elixír mládí.

cervena-repaJe pravda, že když nepoužijete rukavice, budete mít na chvíli i krvavé ruce, ale určitě nebudete litovat. Zapečená řepa zachutná totiž všem. Její výrazná chuť je zjemněná kysanou i sladkou smetanou a dá se konzumovat jak horká, tak i studená třeba druhý den. Může být jako příloha k masu nebo rybě, ale my ji většinou máme jako hlavní jídlo se salátem. Pokud čekáte návštěvu, nebo se na ní chystáte, zkuste řepu připravit. Minimálně u dámského osazenstva zabodujete na nejvyšší počet.

Recept je spíše orientační. Záleží na velikosti řepy i cibule. Pokud nemáte parmazán, klidně použijte jiný strouhaný sýr. Poměr smetany a šlehačky nemusí být úplně přesný, pokud máte např. menší kelímky. Kysaná smetana ovšem dodá určitou navinulost, která ke sladké řepě sedí, proto ji určitě nevynechejte. Zato šlehačku můžete klidně nahradit méně tučnou smetanou nebo i mlékem. A zapékat můžete jednotlivé porce zvlášť, nebo v jedné větší nádobě.

Ingredience:
  • 4 – 5 ks červené řepy podle velikosti
  • 2 – 3 cibule
  • 250 ml šlehačky
  • 250 g kysané smetany min. 16 % tuku, bez škrobů
  • 100 g strouhaného parmazánu, popřípadě jiného sýru
  • bylinková sůl, pepř
Postup:
  1. Řepu oloupeme a nejlépe na mandolíně nakrájíme na tenké plátky, stejně tak i cibuli.
  2. Do zapékací mísy položíme vrstvu řepy, osolíme, přidáme plátky cibule, zasypeme sýrem a vše opakujeme do spotřebování surovin, končíme vrstvou řepy.
  3. Ve velkém hrnku nebo misce smícháme obě smetany a vymícháme je dohladka. Směs nalijeme rovnoměrně na řepu, posolíme, popepříme a dáme zapéct do vyhřáté trouby.
  4. Pečeme při 200 oC cca 50 – 60 minut. Délka pečení je závislá na velikosti nádoby a množství vrstev. Čím menší nádoba a méně vrstev, tím kratší doba. Všechny suroviny i délka pečení jsou spíše orientační.

zapecena-cerena-repazapecena-cervena-repazapecena-cervena-repa

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">