Burákovka
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
arašídy • citronová tráva • kokosové mlékoPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
O burácích jsem si kdysi myslela, že jsou to podřadné ořechy. Nikdy mi vlastně moc nechutnaly. V momentě, kdy jsem kousla třeba do ořechového bratislavského rohlíčku a poznala, že ořechy = buráky, byla jsem vždycky dost naštvaná. Náhražka vlašských ořechů to byla nedůstojná! Až když jsem pochopila svůj omyl a zjistila, že to nejsou ořechy, ale luštěnina, vlastně jsem jim odpustila
Buráky, arašídy, neboli podzemnice olejná, ta nepražená a nesolená, obsahuje zhruba 50% tuků a přesto snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Dále obsahuje bílkoviny, sacharidy a vlákninu. Z vitamínů jsou to hlavně ty ze skupiny B. Takže její konzumace, je pro nás přínosná. Teda když do sebe nenasypeme celý pytlík najednou. Což s láskou dělá můj muž…Ve sladkostech mi buráky stále nechutnají, arašídové máslo taky nepatří k naším oblíbeným, ale ve slaných jídlech, obzvlášť v těch asijských jsou skvělé. Když párkrát do roka u kamarádů dostaneme saté (indonéské masové špízy satay) s burákovou omáčkou, můžeme se po tom božském jídle utlouct. A tak jsem začala upravenou zjednodušenou verzi burákovky připravovat i doma. Je to rychlovka, která se může použít jako omáčka ke grilovanému masu, zelenině, jako pomazánka na chleba, do sendvičů, nebo do kari pokrmů.
Ingredience:
- 200 g solených a pražených arašídů
- 250 ml kokosového mléka Aroy-D (krabicové, které je bez konzervantů)
- 1 stvol citronové trávy nakrájený na menší kousky
- ½ lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce tamarindové pasta, pokud ji nemáte, může se nahradit limetovou šťávou
- 1 lžička mletého koriandru
- ½ až 1 chilli paprička podle chuti
Postup:
Všechno nahážeme do mixéru a umixujeme, nemusíme úplně dohladka. Mixovat můžeme i ponorným mixérem.