Dýňový koláč
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
dýně • kokosové mléko • zázvor • žitná moukaPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Začínající podzim, slunce, sklenka vína, dýňový koláč a k tomu pár kamarádů…prostě krásně prožité odpoledne. Protože dýně Hokaido je super surovina a má nespočet možností úpravy, šahám po ní poměrně často, obzvlášť na podzim a v zimě. Tenhle koláč jsem zkusila poprvé upéct před rokem a hned jsem ho zařadila do repertoáru. Je to výborná svačina i lehká večeře.
A pokud nevíte, co připravit návštěvě místo chlebíčků, určitě zkuste tuto alternativu. Podstrčíte tak i odmítačům zdravých a zeleninových jídel pokrm, který je příjemně překvapí. A navíc obsahuje velké množství minerálů, vitamínů a vlákniny.
Koláč je vlastně obdoba francouzského quiche, jen místo pšeničné mouky používám mouku žitnou. Pokud ji zrovna nemáte po ruce, klidně použijte pšeničnou. V případě nedostatku času, kupte křehké nebo listové těsto a vůbec se tím netrapte, že není domácí. Koláč bude i tak výborný. Čas, který uspoříte, můžete věnovat třeba dětem a zahrát si s nimi Ligretto…
Hokaido je nejen plná vitamínů, ale krásná svou barvou. Dokáže rozzářit i sychravé dny podzimu a zimy. Pokud ke koláči připravíte jednoduchý salát ze směsi listových salátů, budou spolu krásně ladit chutí i barvou.
Ingredience:
Těsto:- 150 g žitné mouky
- 1 lžička soli
- 75 g másla
- 1 vejce
- 1 lžíce vody
Těsto vypracujeme ze studených ingrediencí a necháme odležet v lednici nejméně ½ hod. Postupujeme stejně jako u křehkého těsta. Můžeme ho udělat i z dvojité dávky a druhou část nechat v lednici nebo v mrazáku na pozdější použití.
Náplň:- 2 ks cibule
- 3 stroužky česneku
- kousek zázvoru
- 1 chilli paprička (podle vaší chuti celá, nebo bez zrníček)
- 300 g dýně Hokaido cca ¼ až ½ podle velikosti
- limetový list (pokud nemáte, není nutný)
- 250 ml kokosové mléko
- 2 vejce
Postup:
- Cibuli nakrájíme na jemno, osmahneme, přidáme česnek, zázvor a chilli nasekané na jemno.
- Přidáme dýni nakrájenou na kousky nebo na plátky, společně chvíli restujeme.
- Zalijeme kokosovým mlékem, přidáme limetový list a necháme 3 minuty povařit.
- Směs necháme vychladnout, odstraníme limetový list a vmícháme 2 rozšlehaná vejce.
- Těsto vyválíme, vtlačíme do koláčové formy a prsty upravíme okraje, mělo by trochu přečnívat (pečením klesne). Dno propícháme vidličkou.
- Těsto předpečeme samostatně bez náplně 10 min při 200 oC.
- Připravenou směs nalijeme na předpečený korpus a dopečeme cca 30 min při 180 oC.
TIP:
Těsto i směs si můžeme připravit dopředu, uložíme je do lednice a upečeme klidně až druhý den. Zkoušela jsem péct i koláč rovnou naplněný na nepředpečeném těstě a za 50 minut byl také krásně propečený.