menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2016/10/DSC_8127-960x637_c.jpg

Dýňový koláč


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket


Začínající podzim, slunce, sklenka vína, dýňový koláč a k tomu pár kamarádů…prostě krásně prožité odpoledne. Protože dýně Hokaido je super surovina a má nespočet možností úpravy, šahám po ní poměrně často, obzvlášť na podzim a v zimě. Tenhle koláč jsem zkusila poprvé upéct před rokem a hned jsem ho zařadila do repertoáru. Je to výborná svačina i lehká večeře.

A pokud nevíte, co připravit návštěvě místo chlebíčků, určitě zkuste tuto alternativu. Podstrčíte tak i odmítačům zdravých a zeleninových jídel pokrm, který je příjemně překvapí. A navíc obsahuje velké množství minerálů, vitamínů a vlákniny.

Koláč je vlastně obdoba francouzského quiche, jen místo pšeničné mouky používám mouku žitnou. Pokud ji zrovna nemáte po ruce, klidně použijte pšeničnou. V případě nedostatku času, kupte křehké nebo listové těsto a vůbec se tím netrapte, že není domácí. Koláč bude i tak výborný. Čas, který uspoříte, můžete věnovat třeba dětem a zahrát si s nimi Ligretto…

dsc_8089

Hokaido je nejen plná vitamínů, ale krásná svou barvou. Dokáže rozzářit i sychravé dny podzimu a zimy. Pokud ke koláči připravíte jednoduchý salát ze směsi listových salátů, budou spolu krásně ladit chutí i barvou.

Ingredience:
Těsto:
  • 150 g žitné mouky
  • 1 lžička soli
  • 75 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžíce vody

dsc_8012Těsto vypracujeme ze studených ingrediencí a necháme odležet v lednici nejméně ½ hod. Postupujeme stejně jako u křehkého těsta. Můžeme ho udělat i z dvojité dávky a druhou část nechat v lednici nebo v mrazáku na pozdější použití.

dsc_8071

Náplň:
  • 2 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • kousek zázvoru
  • 1 chilli paprička (podle vaší chuti celá, nebo bez zrníček)
  • 300 g dýně Hokaido cca ¼ až ½ podle velikosti
  • limetový list (pokud nemáte, není nutný)
  • 250 ml kokosové mléko
  • 2 vejce

dsc_8091

Postup:
  1. Cibuli nakrájíme na jemno, osmahneme, přidáme česnek, zázvor a chilli nasekané na jemno.
  2. Přidáme dýni nakrájenou na kousky nebo na plátky, společně chvíli restujeme.
  3. Zalijeme kokosovým mlékem, přidáme limetový list a necháme 3 minuty povařit.
  4. Směs necháme vychladnout, odstraníme limetový list a vmícháme 2 rozšlehaná vejce.
  5. Těsto vyválíme, vtlačíme do koláčové formy a prsty upravíme okraje, mělo by trochu přečnívat (pečením klesne). Dno propícháme vidličkou.
  6. Těsto předpečeme samostatně bez náplně 10 min při 200 oC.
  7. Připravenou směs nalijeme na předpečený korpus a dopečeme cca 30 min při 180 oC.

dsc_8108

TIP:

Těsto i směs si můžeme připravit dopředu, uložíme je do lednice a upečeme klidně až druhý den. Zkoušela jsem péct i koláč rovnou naplněný na nepředpečeném těstě a za 50 minut byl také krásně propečený.dsc_8124dsc_8121dsc_8112

Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">