Domácí lučina
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
jogurt • kysaná smetana • šlehačkaPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Výroba domácí lučiny je super jednoduchá. Je pravda, že spoustu receptů a návodů je super jednoduchých a rychlých, ale pokud by si člověk měl vytvářet vše domácí a sám, bude stát od rána do večera v kuchyni. A to samozřejmě nejde. Ovšem jestli máte rádi Lučinu nebo jiný smetanový sýr a konzumujete je často, tenhle recept se vám vyplatí.
Cena je o dost nižší a navíc nebude obsahovat konzervanty a různá zahušťovadla, které se do některých smetanových sýrů přidávají. A výroba je opravdu rychlá, protože všechny ingredience smícháte, nalijete do cedníku, dáte do lednice a počkáte, až vykape všechna voda. Mezitím můžete jet na výlet, nebo jít spát, protože to trvá pěkných pár hodin. Když se vrátíte večer z výletu, nebo ráno vstanete, máte vynikající voňavý sýr na stole. A jestli máte v sousedství takovou dobrou pekárnu jako my, chleba kupte, ať v tý kuchyni nemusíte stát pořád…
Ingredience:
- 250 ml šlehačka
- 400 g kysaná smetana
- 150 g jogurt
- 1 lžička soli
- koření, nebo čerstvé bylinky, pokud byste chtěli ochucenou verzi
Postup:
- Do mísy vyklopíme smetanu s jogurtem, přilijeme šlehačku, přidáme sůl a pořádně promícháme
- Cedník dáme na misku, vyložíme ho utěrkou nebo plátýnkem a nalijeme do něj hotovou směs.
- Přikryjeme ji potravinovou fólii a necháme v lednici několik hodin vykapat, nejlépe přes noc.
- Pokud byste chtěli udělat ochucený sýr, polovinu nechte přírodní a do druhé poloviny přidejte koření nebo bylinky a nechte také vykapat na jiném cedníku.
- Hotový sýr vyklopte na talíř, nebo do misky a přikryjte poklopem nebo fólií.
TIP:
Poměr jogurtu a kysané smetany můžete změnit podle vlastní chuti. Pokud dáte více jogurtu, bude výsledný sýr kyselejší.