menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2016/08/DSC_6877-960x637_c.jpg

Karamelovo-broskvový dort


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket


Dlouho jsem řešila, který recept sem připíchnu jako první. Času jsem na to měla celkem dost, protože od rozhodnutí k realizování uběhlo spoustu času. První myšlenka padla na dort, protože je to vlastně taková malá oslava.  Oblíbených rodinných dortů máme několik, ale nakonec  vyhrál tenhle lehký karamelovo broskvový dort. U nás doma jsme si ho všichni zamilovali.
Nepatří do kategorie zdravých pochoutek, ale kdo by to od dortu očekával? Snažím se doma vařit celkem zdravou  krmi. U většiny receptů upravuji bílou mouku na celozrnnou (nebo alespoň její část), ubírám cukru, přidávám vločky, oříšky a semínka. Ale u některých receptů je úprava obtížná, nebo přímo nemožná. Tak tomu bývá u dortů.
Určitě jsou alternativy sladkého bez cukru, kde se místo cukru použijí datle, místo másla kokosový tuk, místo mouky ořechy. A určitě se těmto sladkostem nebráním. Ale dort je pro mě prostě dort se vším všudy. Takže by měl být přiměřeně sladký s máslovým krémem nebo šlehačkou. A ořechy nebo ovoce ho samozřejmě vylepší….
Neumím si představit, že bych měnila poměr surovin u tohoto osvědčeného piškotu, který je sám o sobě lehký a nadýchaný. A sladký. Ale když ho naplníte krémem ze šlehačky a mascarpone, kam se dá jen minimum cukru a ještě ho odlehčíte broskvemi, tak je výsledek skvělý. A přidáním karamelu na každou vrstvu, se stává naprosto neodolatelným. Jeho výroba není nijak náročná, zvlášť když si práci rozdělíte do dvou dnů. Zaručuju vám, že při oslavách budete oslavováni i vy…

DSC_6883

Ingredience:
Piškot:
  • 6 vajec
  • 180 g cukru
  • 180 g polohr.mouky
Karamel:
  • 200 g cukru krupice
  • 200 g smetany ke šlehání
Krém:
  • 500 ml šlehačky
  • 500 g mascarpone
  • 80 g moučkového cukru

1 kg broskví nebo nekterinek

DSC_6897

Postup:
Nejprve připravíme piškot:
  1. Do mísy dáme celá vejce a cukr a šleháme tak dlouho, až směs nabyde a vznikne hustá pěna.
  2. Do pěny postupně zlehka přimícháme mouku.
  3. Těsto nalejeme do dortové formy vyložené pečícím papírem (stačí dno, od stěn dort odřízneme, až vychladne).
  4. Pečeme cca 30 – 35 min při 1600C.
Mezitím si připravíme karamel:
  1. Cukr nasypeme do širšího hrnce, aby byl v co nejmenší vrstvě. Tím zabráníme připalování cukru, kdy je spodní vrstva již rozpuštěná, ale nahoře se cukr ještě nerozpouští a od spodu se poté začne připalovat. S hrncem nehýbeme, ani cukr nemícháme, počkáme, až se celý obsah rozteče a zhnědne. Musíme být trpěliví a nechat rozpouštět na opravdu mírném stupni, aby se cukr nepřipálil. Já nechávám cukr svému osudu, ale jakmile ucítím vůni karamelu, začnu ho hlídat, hotový bude během chvilky. Barva by měla být světle hnědá, čím bude tmavší, tím bude chuť výraznější, ale také do hořkých tónů.
  2. V momentě, kdy je karamel hotový, nalijeme do něj šlehačku. Pozor na prskání, cukr je velmi horký a šlehačka ho na povrchu zchladí. Karamel tím pádem ztuhne, ale zespodu vře.
  3. Mícháme, než se všechen karamel rozpustí a utvoří se jednolitá tekutina.
  4. Necháme zchladnout, potom uložíme do lednice, pokud ho nepoužijeme hned.

IMG_6930

Korpus i karamel si můžeme připravit den předem. Samotné plnění a zdobení dortu, nám pak nezabere tolik času. Pokud je korpus upečený s předstihem, lépe se s ním pracuje, tolik se nedrobí.

Krém a samotné zdobení:
  1. Mascarpone, šlehačku i cukr dáme do mísy a šleháme do zhoustnutí.
  2. Broskve nakrájíme na plátky. Pokud máme domácí broskve ze zahrady, většinou mají tlustou šlupku. Tu odstraníme tak, že broskve na chvilku ponoříme do vařící vody, a poté ji nožem sloupneme.
  3. Korpus rozřízneme na 3 části. Na každý díl nalijeme část karamelu a rozetřeme, naskládáme plátky broskví a natřeme silnější vrstvou krému. Vrchní díl můžeme nazdobit podle fantazie broskvemi i jiným ovocem.. DSC_6904

Pokud dort plníme a nenecháme ho rozležet, osvědčilo se mi zdobení více rustikální, žádné mazání krému na boky, stěrkou nanesu krém na korpus, nechám ho neupravený a na něj položím další díl. Na vrch dortu nastříkám karamel, který nechám stékat na boky a nahoru naskládám ovoce. Rozležením dortu několik hodin nebo přes noc krém trochu poklesne, protože se šlehačka částečně vsákne do piškotu. V tomto případě si se zdobením dám větší práci. A jestli je dort lepší rozleželý, nebo čerstvě naplněný a podávaný, vám neřeknu, protože obě verze jsou skvělé.

DSC_6911

To už musíte vyzkoušet sami.DSC_6864DSC_6867DSC_6891DSC_6607

Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">