menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2016/09/DSC_8224-960x637_c.jpg

Jogurtový koláč


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket


Švestková sezóna ještě nekončí, proto by byla škoda, nevyužít toto skvělé ovoce v mém oblíbeném koláči. Jogurtový koláč je jednoduchý, rychlý a celkem zdravý zákusek či snídaně i svačina. Těsta je v něm málo, skoro žádný tuk, když nepočítám žmolenku (kterou můžete vynechat, ale upřímně, bez ní to není ono…), hodně ovoce a žádné vážení, dlouhé šlehání. Než se rozpálí trouba, máte hotovo. Je to přesně ten recept, který můžete upéct na chalupě, nebo někde na dovolené. A ovoce se dá použít jakékoliv.

Určitě znáte hru na štěstí. Někdo vám pošle dopis, který musíte okopírovat nebo opsat a poslat dalším 7 nebo kolika? lidem. Když tak neučiníte, budete mít v životě smůlu a stanou se vám hrozný věci. Tak tohle mi čas od času v dětství dala nějaká kamarádka. A já jsem to vždycky zkazila! Nic neopsala a nikomu neposlala…Zatím se mi naštěstí v životě zas tak moc hrozného nestalo:).

Byl to obyčejný princip letadla, kdy se účastníci násobí. Na tomto principu přišel mojí mámě dopis, že má poslat svůj oblíbený recept. Nevím jaký recept tenkrát máma posílala, ale domů nám pár receptů přišlo (rozhodně jich nebylo moc, tudíž se dostaly i k nezodpovědným nebo líným? osobám, jako jsem já…) a mezi nimi přišel i pohled s receptem na jogurtový koláč, který u nás brzy zdomácněl.

Časem jsem ho upravila do této zdravější podoby, ubrala jsem cukru, přidala celozrnnou mouku a vločky. Myslím, že když nebudete vědět co si s tou spoustou dozrávajícího ovoce počít, bude se vám tento recept hodit. A pokud máte pod jednou střechou pár dětí v růstu, které během chvilky vyjedí právě doplněnou lednici, budete za takovýto recept vděční.dsc_8163

Ingredience:
  • 2 tučné jogurty 140 ml (používám choceňské nebo řecké)
  • 1 kelímek cukru (od jogurtu)
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 2 kelímky hladké mouky
  • 1 kelímek celozrnné mouky
  • 1 prdopeč
  • 2 vejce

Drobenka:

  • ¾ hrnku ovesných vloček, jemné jsou lepší, ale nemusí být
  • ¾ hrnku celozrnné mouky
  • ¼ hrnku cukru (podle kyselosti ovoce a podle chuti můžeme cukr upravit)
  • 60 g másla
  • Hrst mandlíDSC_6792
Postup:
  1. V míse smícháme jogurt s cukrem a vanilkovým cukrem a necháme ho rozpustit
  2. Než se cukr rozpustí uděláme v jiné míse žmolenku. Promícháme mouku vločky a cukr a přidáme studené na kousky nakrájené máslo. Prsty vytvoříme drobenku.
  3. V další míse promícháme mouky a prdopeč
  4. Mouku vsypeme do jogurtu a ručně nebo metlou mícháme tak dlouho, až zmizí všechny hrudky. Vznikne husté těsto, v kterém rozmícháme případné hrudky snadněji.
  5. Přidáme vejce a dobře promícháme, aby vzniklo krásně hladké těsto.
  6. Koláč vlijeme na velký plech vyložený pečícím papírem.
  7. Naskládáme ovoce, posypeme žmolenkou.
  8. Pečeme v předehřáté troubě 45 min při 180 oC.

dsc_8165dsc_8219dsc_8185dsc_8194

Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">