![http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2016/09/IMG_6948-960x702_c.jpg](http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2016/09/IMG_6948-960x702_c.jpg)
Přepuštěné máslo
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
másloPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Přepuštěné máslo je tradiční úprava másla, kterou dobře znaly naše prababičky. Přepouštěním se máslo zbavuje vody a laktózy, zbyde tak pouze 100% tuk, který se může uchovávat při pokojové teplotě několik měsíců a je velice vhodný pro tepelnou úpravu, protože se nepřepaluje a vydrží teploty přes 200oC. Takové palačinky nebo lívanečky si nedovedu představit smažit jinak než na másle a na přepuštěném másle mizí ten doprovázený smrad a kouř po celém domě. A co takové kuřecí řízečky, nebo zelenina smažené na másle?
Přepuštěné máslo se k nám znovu do kuchyní vrací díky Ghí, které můžete koupit v obchodech se zdravou výživou. Ghí je úplně obyčejné přepuštěné máslo, ale jeho název pochází z daleké Indie, kde se tradiční pokrmy na ghí připravují. Indická medicína ho považuje za elixír zdraví, který posiluje organismus, podporuje mozkovou činnost a prodlužuje život. Škoda, že se k nám spoustu obyčejných věcí, které znali naši předci, musí vracet oklikou přes takové dálky…
Ještě jedno výrazné plus musím zmínit. Tím že ho při přepouštění zbavíme laktózy, je vhodné pro lidi s intolerancí a alergií na mléčné výrobky.
Jeho výroba je velice jednoduchá a cena samozřejmě o hodně nižší než v obchodě. Jediné, na co si musíte dát pozor, aby se nepřipálilo.
Ingredience:
Máslo minimálně 500 g
Postup:
- Máslo dáme do hrnce s tlustým dnem a necháme ho pozvolna rozpustit. Důležité je, aby se nám nezačalo připalovat a hnědnout, proto ho děláme na mírném stupni.
- Za nějakou chvíli se začne na povrchu dělat pěna a tekutina začne probublávat. Pěnu občas sebereme do mističky (můžeme ji použít na snídaňovou kaši, nebo do polévky) a necháme máslo dál bublat.
- Při bublání je slyšet praskání, způsobené odpařováním vody. V momentě, kdy praskání ustalo, máme hotovo.
- Vytvoří se krásně žlutá tekutina bez pěny a na dně hrnce zůstane zlatohnědá lehce připálená usazenina.Vše trvá asi 30 – 40 minut, záleží, z jakého množství máslo vaříme.
- Mírně zchladlou tekutinu nalijeme do sklenic přes gázu nebo utěrku. Můžeme použít i papírový filtr na kávu, ale překapávání bude trvat delší dobu. Necháme zchladnout a sklenice uzavřeme. V lednici vydrží několik měsíců, mělo by i mimo ni.